pixabay.com
Foto: Ilustracija

Šest velikih desantnih brodova ruske Severne i Baltičke flote stiglo je u logistički centar ruske mornarice u Tartusu u Siriji, saopštila je danas pres služba Ministarstva odbrane Rusije.

Brodovi su stigli u Tartus u okviru vežbe Ruske ratne mornarice, a u Tartusu vrše dopunu goriva, vode za piće i hrane, prenosi agencija RIA Novosti.

Reč je o brodovima namenjenim za iskrcavanje jursišnih snaga na obalu i prebacivanje trupa i tereta. Osposobljeni su za transport različitih tipova oklopnih vozila.

U skladu sa planom obuke Oružanih snaga Ruske Federacije za 2022. godinu, u periodu januar-februar održava se serija pomorskih vežbi u svim oblastima odgovornosti flota, a pod komandom komandanta ruske mornarice, admirala Nikolaja Jevmenova.

Glavni fokus vežbi je uvežbavanje delovanja snaga Ratne mornarice i Vazdušno-kosmičkih snaga u zaštiti ruskih nacionalnih interesa u okeanima, kao i suprotstavljanja vojnim pretnjama Rusiji sa mora i okeana.

Vežbe će biti održane u vodama mora na koja Rusija izlazi, kao i u operativno važnim područjima Svetskog okeana.

Odvojene vežbe biće održane u vodama Sredozemnog, Severnog i Ohotskog mora, u severoistočnom delu Atlantskog okeana i u Tihom okeanu.

Ukupno će u vežbama učestvovati više od 140 ratnih i pomoćnih brodova, više od 60 letelica, 1.000 jedinica vojne tehnike i oko 10.000 vojnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here