Lična arhiva
Hodočasnici na Srpskom vojničkom groblju

Zejtinlik, odnosno Srpsko vojničko groblje je bila prva odrednica koju je grupa hodočasnika iz Frankfurta obišla odmah po sletanju na Solunski aerodrom, u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine iz grada na Majni.

– Ja sam drugi put na Zejtinliku. I sada sam fasciniran kao i prvi put kada sam ovde pre dve godine bio. Groblje je u izvanrednom stanju. Iako sam ponosan na naše pretke koji su se borili i ovde živote ostavili, moja je želja da se ovako nešto nikada više ne dogodi – kaže nam Nenad Petrović, čiji je pradeda ratovao u Drinskoj diviziji u Velikom ratu.

Poginulim borcima se poklonio i odao im poštu i Dragoslav Tomović, rodom iz Velja Brijega na Kosmetu:

– Svesni smo svi da bez njihove žrtve možda ne bismo danas ovde bili, a možda ne bismo ni postojali. Ovo sveto mesto treba da nam bude cilj dolaska.

Po obilasku Zejtinlika, hodočasnici su obišli Hram Svetog Dimitrija i manastir Svetog starca Pajsija gde su se pomolili.

– Pomolio sam se za zdravlje moje familije i sve moje prijatelje. Ovaj manastir treba obići, ne samo da se oda pošta velikomučeniku starcu Pajsiju Svetogorcu već i da se vidi svetinja koju održavaju 40 monahinja – veli Dalibor Vujičić rodom sa Cetinja.

Hodočašće je po planu nastavljeno ka Kajmakčalanu, planini koja je bila poprište najžešćih borbi Srba i saveznika protiv Bugara i Austrougara u oslobađanju Srbije od okupatora. Na visini od 2.526 metara je sagrađen mauzolej do koga se imalo dosta pešačiti po snegu i jakom vetru koji je dočekao naše hodočasnike.

– Izuzetan utisak. Prvi put sam ovde i posebno sam emotivno doživeo, jer su moja dva prađeda nestala na Solunskom frontu. Ni dan-danas se ne zna gde su postradali, a govorilo se da su možda i ovde na Kajmakčalanu ostali. Postradali su za veru časno i otačestvo naše. Jako sam zahvalan Bogu što mi je omogućio da budem danas ovde. Penjanje na Kajmakčalan mogu da preporučim svima. Ja mogu da uporedim sa mojim penjanjem na Atos pre 20 godina kao jedan duhovni doživljaj – kaže Rade Sarić, Čačanin poreklom, ikonopisac koji živopiše Hram Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu.

Hodočašće je nastavljeno prema Carigradu.

Pošta precima

Za Ninoslava i Gorana Joksimovića Kajmakčalan takođe ima posebno mesto u porodičnoj istoriji.

– Naš pradeda Gmitar Joksimović je bio Solunac. Prošao je celu golgotu, pa i Kajmakčalan. Samo penjanje na ovu planinu je jedan veliki događaj za mene i mog brata Gorana, da se prisetimo naših predaka i da im poštu odamo. Oni su ovde krv prolili da bismo mi danas imali slobodu – kaže Ninoslav iz Kelkhajma kod Frankfurta.

Izvor:
S. T. i Z. V. - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here