U porti vrvelo kao u stara vremena

0

I pored oblačnog vremena, došlo je mnogo zemljaka
 

Počelo je svečanom liturgijom koju su služili berlinski sveštenici Dragan Sekulić, Radomir Kolundžić, arhimandrit Jovan iz gruzijske crkve i shi-jeromonah sinđel Justin iz skita Svetog Spiridona u Gajlnauu kod Koblenca.

 

Ponos i čast: Kumovi slave Draganom Sekulićem
 

Svečanu službu je kao i uvek uveličao crkveni hor Serafimi, pod upravom Simeona Sekulića. Jeromonah Justin (inače Nemac) se berlinskim vernicima obratio na čistom srpskom jeziku, govoreći o vaskrsenju i Svetom Nikolaju srpskom i pozvao ljude da čitaju njegove mudre zapise i knjige.

 

Jeromonah Justin govori o izgradnji manastira
 

Kasnije se u svečanoj sali nemački jeromonah ponovo obratio prisutnima govoreći o izgradnji manastira-isposnice u Ajterfeld-Unterufhauzenu u istočnom Hesenu, novog duhovnog centra pravoslavlja pod jurisdikcijom SPC. Grubi građevinski radovi na manastiru trebalo bi da budu okončani do kraja godine, a Berlinci su dali svoj doprinos prikupljanjem novčanih priloga.

U nameri da se dočara atmosfera starih dobrih vremena i nekadašnjih crkvenih sabora i vašara, u crkvenoj porti su prvi put bili postavljeni izložbeno-prodajni štandovi okićeni ručnim radovima i predmetima domaće radinosti.

 

Vašar narodne radinosti
 

Tu se našao i nostalgični Baka Verin dućan, a prodavani su slatko, džemovi, ikone, medenjaci, liciderska srca, dok je jedan štand bio predviđen za decu, gde su najmlađi mogli da obaraju konzerve i da se zabavljaju kao u stara dobra vremena.

U kulturno-zabavnom programu su nastupili orkestar Duška Jovanovića, KUD Dunav-Kolo-Kolo i folklorna sekcija Srpsko-nemačke zajednice Berlin (novo ime bivšeg SKSU). I pored oblačnog i prohladnog vremena u nedelju, u crkvenoj porti je vrvelo od naroda koji je očigledno zadovoljan zanimljivom ponudom ostao do večernjih sati.

 

Domaćini slave

Među kumovima i ove godine se našao ruski sveštenik Andrej Sikojev, koji se rado prihvata kumstva iz velikog poštovanja prema Nikolaju srpskom. Ostali domaćini slave su bili Milenko Marinković, Radmila Petrović, Gordana Petrović, Stevan Beserovac, Gordana Milanović, Biljana Rogožarski, Radmila Anderle, Petar Garić, Branko Radulović i Nedeljko Lukić.

Gosti

Gosti slave bili su ruski sveštenik Georgije i đakon Martin, predstavnici grčke crkve, otac Veljko Gačić, predstavnici srpske i bosanske ambasade Saša Vasiljević i Predrag Đokić i dugogodišnji nemački prijatelji srpske crkve u Berlinu prof. dr Tomas Bremer, dr Aleksander Arno, Hans Pic iz starokatoličke parohije berlinskog okruga Marcan.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here