EPA

Vanredno stanje u Viktoriji produženo je za narednih devet meseci, do polovine decembra 2021. Vanredno stanje zbog pandemije korone uvedeno je u ovoj državi 16. marta 2020. i do sada je već sedam puta produžavano.

Odluka je doneta kasno uveče u utorak, 2. marta, u isto vreme kada su se na ulicama Melburna dešavali protesti građana protiv vanrednog stanja.

Viktorija je jedina država u Australiji koja premašuje maksimalnu dužinu trajanja vanrednog stanja koje može da ostane na snazi, a trenutna proširena ovlašćenja vlasti ističu 15. marta.

Predlog zakona usvojen je u Gornjem domu Parlamenta Viktorije, jer su tri poslanika iz manjinskih stranaka: lider Zelenih Samanta Retnam, poslanik Stranke razuma Fiona Paten i Endi Medik iz Partije za prava životinja, dali podršku predlogu Vlade, čime je kabinet premijera Danijela Endrjuza odneo pobedu sa 19 glasova za, naspram 18 protiv.

Ovo je trojka koja je dala podršku Endrjuzu i u septembru 2020. kada je vanredno stanje produženo za šest meseci.

Zeleni su podršku Vladi uslovili smanjenjem novčanih kazni za osobe mlađe od 18 godina.
Premijer Daniel Endrjuz je rekao da zakon pruža zaštitu Viktorijancima, ističući da je situacija komplikovanija zbog novih sojeva virusa, britanskog i južnoafričkog, te naglašavajući da “ovo još nije gotovo”.

Zakon o produženju vanrednog stanja daje glavnom zdravstvenom službeniku Bretu Satonu moć da donosi odluke i da čini sve što je potrebno kako bi se zaustavilo širenje kovida u Viktoriji.

Praktično, u svakom trenutku građani mogu da se suoče s novim stepenom izolacije i ograničenjima kretanja, kao što je bilo poslednje u trajanju od pet dana. Bilo kada mogu da se zatvore svi poslovni objekti i da rade samo neophodne ustanove. Građani sa virusom moraju da se izoluju u kućama, a maske su obavezne kad god se tako propiše.

Prošle godine, Vlada se suočila s ozbiljnom reakcijom javnosti kada je tražila produženje vanrednog stanja za novih 12 meseci. U septembru je izglasano produženje od šest meseci, koje je zatim produženo za još četiri nedelje, da bi sada bilo produženo do kraja godine.
Plan je da se svi Australijanci, koji to žele, vakcinišu do kraja oktobra 2021. Izgleda da premijer Endrjuz ne veruje da će se to desiti ili da vakcine nisu dovoljno delotvorne da zaštite građane od virusa, s obzirom na to da će se vanredno stanje završiti tek polovinom decembra 2021.

Grupa “The Reignite Democracy Australia”, koja je bila organizator protesta, tražila je da se vanredno stanje odmah ukine, najavljujući nova okupljanja građana. Međutim, malo je verovatno da će to promeniti mišljenje premijera, imajući u vidu da mu polovinom oktobra 2020. godine u Parlamentu Viktorije nije izglasano nepoverenje, koje je pokrenula opozicija.

Samim tim Endrjuz je osigurao svoju poziciju do novih izbora u Viktoriji, koji se održavaju 26. novembra 2022. godine.

Vanredno još samo u Kvinslendu

Kvinslend je uz Viktoriju jedina australijska država u kojoj je i dalje na snazi vanredno stanje.

x Kvinslend – vanredno stanje se završava 31. marta 2021.
x Južna Australija – vanredno stanje završeno 26. februara 2021.
x Zapadna Australija – vanredno stanje okončano 18. februara 2021.
x Australijska prestonička teritorija – vanredno stanje završeno 17. februara 2021.
x Tasmanija – vanredno stanje okončano 26. oktobra 2020.
x Severna teritorija – vanredno stanje završeno 24. septembra 2020.
x Novi Južni Vels – nije uvodio vanredno stanje.

Australija prva u svetu

Početkom pandemije, marta 2020, svega pet zemalja Evrope proglasilo je vanredno stanje: Jermenija, Estonija, Gruzija, Letonija, Moldavija i Rumunija. Velika Britanija je tada uvela samo “vanredna ovlašćenja”, ali ne i vanredno stanje.

Smatra se da vanredno stanje u značajnoj meri ograničava ljudska prava, a daje velika ovlašćenja političarima. Zato je neophodna kontrola sprovođenja odluka u tom periodu.
Tek s drugim i trećim talasom virusa, 79 država je uvelo određeni vid vanrednog stanja, ali ni u jednoj nije toliko dugo trajalo kao u Australiji. Na primer, Parlament Španije je odlučio da uvede 15-dnevno vanredno stanje u oktobru, a Japan je u aprilu uveo vanredno stanje da bi ga ukinuo narednog meseca, čim je broj obolelih značajno pao.

U Novom Zelandu je vanredno stanje trajalo dva meseca, od 25. marta do sredine maja 2020.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here