Twitter/Radio Evropa e Lirë ‏
Protestni marš u Prištini

U Prištini je održan protestni marš, koji je predvodio lider Pokreta Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, s ciljem da se utvrde okolnosti smrti Astrita Deharija, koji je pre tačno tri godine umro u prizrenskom zatvoru.

Dehari je bio aktivista tog pokreta, a Kurti je tokom marša izjavio da nikada neće prestati da traži pravdu i da insistira na otkrivanju istine o Astritovoj smrti.

Kurti je rekao da je Deharija ubio “kosovski režim”.

Ne govoreći o imenima tadašnjih šefova nadležnih institucija, koji su tvrdii da je Dehari počinio samoubistvo, Kurti je rekao da su švajcarski forenzičai utvrdili da je to malo verovatno.

Zbog toga je, dodao je, tražio novu istragu.

Tri godine bez Astrita i pravde za Kurtija je, kazao je, previše.

Podsetio je i na Deharijevo hapšenje.

– Svi smo bili šokirani tog dana kada su uhapsili Astrita, 29. avgusta 2016. godine, kada su ga bez optužnice i ispitivanja držali u zatvoru. Bili smo šokirani kad su nam rekli da ga više nikada nećemo videti. Astrit, student medicine i aktivista Pokreta, je simbol tragedije, ali Astrit je i ime za nepravdu prema svakom građaninu Republike i savesnom čoveku. U ćeliji A3 zatvora u Prizrenu gde sam bio pre 12 godina, ubili su nedužnog čoveka –  rekao je Kurti.

Podsetio je da je šef prizrenskog okruga, Nedžim Krasnići, prvi rekao da je Astrit umro od prekomerne doze lekova, a da je tada glavni tužilac Osnovnog suda u Prizrenu Sulja Hodža, a sada specijalni tužilac, bez istrage tvrdio da je Astrit počinio samoubistvo.

– To pokazuje da u policiji i tužilaštvima cilj nije bila istina – rekao je Kurti.

Švajcarski forenzičari saopštili su krajem prošlog meseca da je Dehari umro pod sumjivim okolnostima i da nije tačna tvrdnja nekadašnjeg prizrenskog tužioca, Sulja Hodže, da se radi o samoubistvu.

Utvrdili su i da „treba imati na umu intervenciju treće osobe u tom fatalnom procesu” i da je potrebno otvoriti novu istragu da bi se razjasnile sve okolnosti smrti Deharija.

– Naši timovi i naše laboratorije dostupni su istražiteljima koji su zaduženi za slučaj – poručili su švajcarski eksperti, preneli su tada prištinski mediji..

Tužilac Hodža je odbio da komentariše nalaze švajcarskih eksperata, uz obrazloženje da „nema slučaj pri ruci”.

– Nemam odgovor, jer sam već tri godine u Specijalnom tužilaštvu i bavim se drugim slučajevima. U stvari, bio sam glavni tužilac, ali nisam imao taj slučaj u ruci, neko drugi bio je tužilac u tom slučaju – rekao je tada kratko Hodža.

Inače, upravo je Hodža tužilac koji se dovodi u vezu sa podizanjem više optužnica protiv Srba na severu Kosova koji su prošle godine uhapšeni pod optužbom da su umešani u ubistvo Olivera Ivanovića.

Mediji su tada preneli da porodica preminulog Deharija optužuje tužioca Hodžu da je odgovoran za ubistvo njihovog sina.

– Želeo bih da napomenem da je za slučaj Astrita Deharija, koji je ubijen u zatvoru u Prizrenu, pored Sulja Hodže zajedno sa njegovim saradnicima odgovorna i ministarka Durata Hodža – izjavio je ranije otac preminulog mladića.

Dehari je bio jedan od šestorice aktivista Samoopredeljenja koji su uhapšeni pod optužbom da su 4. avgusta 2016. godine učestvovali u neredima ispred Skupštine Kosova.

Dehari je bio u pritvoru 68 dana pod optužbom za terorizam, ali ga tužilac nikada nije saslušao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here