U raljama Bele kuće i Kremlja

0

Predsednički parovi Obama i Nikolić
 

Dok Ambasada SAD u Beogradu tvrdi da je reč o neistinima i teorijama zavere, pred očima javnosti se nižu incidenti s međunarodnim ehom, od drona sa zastavom velike Albanije nad stadionom Partizana, uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina i ozbiljnih provokacija albanskog premijera Edija Rame usred Beograda, do puštanja Šešelja na slobodu posle 12 godina.
 

Odavno na udaru

– Udarac Srbiji je zadat još kad je Tribunal počeo da krši međunarodno pravo ekstremno dugim pritvorom i to je sramota. Da li je sada neko politički kalkulisao s povratkom Šešelja posle toliko vremena i tempirao vreme povratka, treba pitati one koji su pravo kršili – kaže Aligrudić.

Srpska pozicija u međunarodnom svetlu, prema oceni analitičara Dušana Janjića nije nimalo laka jer pritisak ide s više strana, a srpski državni vrh nema jedinstveni odgovor.

– Poslednja događanja pokazuju da je Rusija zaoštrila pritisak na Srbiju, srpske obaveštajne službe otkazuju poslušnost. Deo vlasti je okrenut Rusiji koja ide na bezbednosnu provokaciju zajedničkom vojnom vežbom sa Srbijom – tumači Janjić za "Vesti" politiku istoka i iznosi mišljenje da Moskva ne želi premijera Aleksandra Vučića na vlasti.

Prema njegovim rečima, EU je kasno uvidela da je vrag odneo šalu, pa bi da na brzinu finansiranjem projekata vrati Srbiju, ali Beograd te projekte nema. Ukazuje da su i SAD shvatile da je srpska perspektiva zapala u krizu, a institucije su slabe, pa su se i oni "razigrali".

– Drmaju i SAD, tražeći što je vlast u Srbiji obećala, ali to traže i Rusi i Nemci. Pitanje je šta se događa sa Srbijom i ko je pomerio Raminu posetu sa septembra prošle na ovu godinu i procenio da je bolje ako do nje dođe kasnije, pa da onda premijer Aleksandar Vučić ostane sam sa njim, a susrete izbegnu predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar inostranih poslova Ivica Dačić. Kakvo je to izvlačenje od odgovornosti i prebacivanje na Vučića, država tako ne može da funkcioniše- ističe Janjić navodeći da bi Vučić zbog različitih međunarodnih agendi državnog vrha morao da izvrši drastičnu rekonstrukciju vlasti.

Prema oceni bivšeg republičkog poslanika DSS-a i doživotnog počasnog člana u parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Miloša Aligrudića, spoljni udarac sa zapada je zadat ranije.

On smatra da povratak Vojislava Šešelja u Beograd nema nikakve veze s pritiscima na Srbiju.

– Zapad i SAD su već duže vreme okrenuti protiv Srbije jer ugrožavaju njen teritorijalni integritet u delu gde je Kosovo. Srbija ili nije u stanju, ili ne želi da po tom pitanju uspostavi jedinstvenost na političkoj sceni – zaključio je Aligrudić u izjavi za "Vesti", ističući da je to njegov lični, a ne stav DSS.

 

Šef države se izvlači

– Srbija je prilično uznemirena jer je ekonomska situacija teška, a politički vrh je preterao s propagandom da bi sebi obezbedio podršku, pa se u javnost plasiraju razne neistine i poluistine, umesto da se zahvati koji čekaju državu potkrepe objektivnim informisanjem. Smatram da ne mogu članovi Vlade Dačić i Vulin da iznose lične stavove, a šef države da beži od albanskog premijera i da se tako izvlače od odgovornosti koju su preuzeli i da je prebacuju na Vučića. Vlast mora nešto da menja i prelomi na koju će stranu, a mislim da prvenstveno treba da se orijentiše na Srbiju – kazao je Janjić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here