Privatna arhiva

Prema podacima kompanije za analitiku “CoreLogic“, objavljenim polovinom januara ove godine, pokazuju da su cene kuća u viktorijanskom mestu Grenpijenz, koji je nacionalni parki, u Nusi i okolini u Kivnslendu, na poluostrvu Jork u Južnoj Australiji i Maranua na jugozapadu Kvinslenda skočile za najmanje 13 odsto prošle godine, pošto je korona prekinula putovanja u inostranstvo i nametnula rad od kuće.

Najveći skok cena kuća zabeležen je u Grenpijenz od 16,6 odsto. Agenti su prodali dva puta više kuća nego ranije i to uglavnom žiteljima Melburna.

Jedan od razloga je da su građani bili bolesni i umorni od mera koje su uvedene zbog kovida, a drugi razlog je bio cena kuća u ovom kraju. Pristojna kuća je mogla da se kupi za 350.000 dolara. Tržište se, prema rečima tamošnjeg agenta za nekretnine, nije pomerilo 12 godina, da bi cene nekih kuća otišle gore za 100.000 dolara za samo godinu dana.

Najveću promenu su definitivno doneli penzionere, ali i lokalno stanovništvo povećava ili smanjuje prostor u kojem živi.

Drugi na listi, po rastu cena kuća, je primorski grad Nusa u Kvinslendu. Cene su porasle za skoro 15 odsto tokom 2020. Kako se potražnja za nekretninama nastavlja nesmanjenim tempom, a ponuda se smanjuje, agenti očekuju da će cene ići još gore.

– Slobodnih mesta za iznajmljivanje ima najmanje do sada, broj i vrednost prodaje povećan je za 60 odsto u odnosu na prethodne godine, a rast vrednosti imovine je izuzetan – mišljenja je agent iz Nuse.

Mesta u školama se brzo popunjavaju, broj slobodnih radnih mesta je sve manje, dok građani Sidneja i Melburna kupuju nekretnine u Nusi samo na osnovu fotografija. Na taj način najskuplje prodata nekretnina je koštala deset miliona dolara.

– Blok zemlje, od 600 kvadrata sa starim blokom stambenim jedinica, koštao je u martu 1,3 miliona dolara. Sada košta više od 1,6 miliona dolara – ističe agent za nekretnine iz Nuse.

Cene nekretnina u okolini Nuse su, takođe, porasle za 14 odsto.

Slična situacija je i na poluostrvu Jork u Južnoj Australiji, gde su cene u proteklih godinu dana skočile za 14,6 odsto.

Kako nije moglo da se ide za praznike u Evropu poluostrvo je postalo odredište za penzionisanje.

Istina poslednjih šest godina se beleži veće interesovanje za kuće u ovom kraju, međutim kuće, kojima je renoviranje bilo neophodno, su ostajale neprodate. Sada se to izmenilo.

Agenti u ovom gradu očekuju da će se ovaj trend nastaviti, jer rad od kuće je ljudima ostavio fleksibilnost kada je mesto stanovanja u pitanju. Tako da će radije odabrati kuću s pogledom na more, nego život u gradu sa velikom gužvom.

Zakupci se našli na ulici

Polovina kupaca nekretnina u Nusi su lokalno stanovništvo, a ostatak mahom iz Sidneja i Melburna. Međutim, ono što posebno zabrinjava je činjenica da sa takozvanom “stambenom krizom“, zbog manjka kuća za prodaju, ljudi koji su iznajmljivali kuće u Nusi su se našli na ulici, i spavaju po šatorima i kolima, jer su se uselili novi vlasnici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here