Pixabay.com
Foto: Ilustracija

U Severnoj Makedoniji polovina divljih svinja biće ustreljena, dok će 18.000 domaćih biti zaklano u cilju prevencije od svinjske kuge, prenosi portal Plusinfo.

Nadoknadu od 3.000 denara (oko 50 evra) će obezbediti makedonska vlada za svaku zaklanu domaću svinju kao meru smanjenje mogućnosti za izbijanje svinske kuge toj zemlji.

Pored toga, aktivirana će biti i zabrana trgovine živim svinjama, uvoz suhomesnatih proizvoda i nastavak ubijanja divljih svinja.

Zamenik premijera Severne Makedonije za ekonomska pitanja Kočo Anđušev rekao je da lovačka društva treba u roku od 10 dana da izvrše odstrel polovine fonda divljih svinja po planu za ovu godinu.

Ukoliko u tome ne uspeju, kako kaže, biće angažovana i vojska.

“Lovci koji će ubijati divlje svinje će dobiti paričnu nagradu od 1.000 denara, oko 17 evra, za svaku ustreljanu jedinku. Osim nagrade, lovci će zadržati meso”, rekao je Angjušev.

On je rekao da se oko 18.000 svinja gaje bez biosigurnosnih mera u toj zemlji i da će seoske porodice morati da ih zakolju, za šta će dobiti nadoknadu od 3.000 denara po jednu svinju.

„Da bi se realizovala ova mera makedonska vlade potrošiće se 65 miliona denara koji će biti obezbeđeni iz budžeta“, dodaj je Anđušev.

Prema njegovim rečima, hitno će biti zabranjena trgovina živim svinjama u zemlji, a sve domaće svinje koje se hrane po deponijama će biti uništene.

Ministar poljoprivrede Severne Makedonije Trajan Dimkovski rekao je da je državama blagovremeno preuzela mere da ne bi došlo do ulaz virusa svinske kuge, ali da odstrel divljih svinja ide teško, jer je vreme odmora i lovačka društva do sada su ustrelilas samo jednu divlju svinju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here