pixabay.com
Foto: Ilustracija

Predstavnici više srpskih klubova i udruženja, na poziv Gudrun Kugler, predsednice austrijsko-srpske grupe prijateljstva austrijskog parlamenta, posetili su tamošnju Skupštinu.

Kuglerova, koja je poslanica vladajuće Narodne partije Austrije (OVP), od dolaska na mesto predsednice austrijsko-srpske grupe prijateljstva trudi se da uspostavi što tešnje kontakte i sa srpskom dijasporom u Austriji. Predsednik austrijske skupštine Volfgang Sobotka pozdravio je Srbe i ukazao na značaj dobrih odnosa dveju zemalja. On je podsetio da je austrijski kancelar Karl Nehamer posetio Srbiju i izrazio zadovoljstvo što je Kuglerova pozvala i Srbe u Austriji u parlament. Pri obilasku skupštine Kuglerova je razgovarala sa predstavnicima udruženja i klubova iz Beča, Salcburga, Linca i Inzbruka. Ona je zamolila prisutne da iznesu probleme sa kojima se suočavaju, kao i predloge za još bolji suživot.

Predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora Aleksandar Stanković rekao je da su Srbi ponosni građani Austrije, koji se ne stide svojih korena.

– Te korene smo doneli u Austriji i želimo da i ovde negujemo našu kulturu i jezik – podvukao je on.

Stanković, kao i predsednik SPKD Prosvjeta u Austriji Srđan Mijalković, ukazali su da je problem što u školama nema nastave srpskog jezika, već se predaje veštački “bosansko-hrvatsko-srpski” (BKS).

– Bilo bi neophodno da naša deca mogu da uče srpski. Nije prirodno zadržati BKS. Ako dete zna svoj maternji jezik lako će naučiti svaki drugi – objasnili su oni.

Stanković je istakao da bi klubovi za svoj petodecenijski rad trebalo da dobiju priznanje Austrije, jer su radili na integraciji naših građana.

Podsetio je i da su klubovi prva adresa kojoj se obraćaju građani iz Srbije kada se doseljavaju u Austriju. Stanković je naveo da u Beču nedostaje saradnja sa vlastima u toj oblasti. Austrijski istoričar prof. dr Volfgang Rorbah naglasio je da je važno da se prikaže sve što Srbi i Austrijanci imaju zajedničko, jer mnogo više spaja dva naroda nego što ih razdvaja.

Poslanica Kugler rekla je da su Austrija i Srbija na mnogim nivoima tesno povezane.

– Naša dva naroda i zemlje su istorijski, geografski, a posebno preko ljudi povezani. Mnogo Srba živi u Austriji, ali ima i dosta Austrijanaca u Srbiji. Mnogo toga nas povezuje i važno je podvući gde još možemo poboljšati veze – podvukla je Kuglerova.

Tačka na ustaški skup u Blajburgu

Austrijski parlament doneće ove nedelje odluku o zabrani okupljanja ustaša u Blajburgu. Odbor za unutrašnja pitanja već je doneo jednoglasnu odluku o tome, zbog činjenice da je svake godine ovo najveće okupljanje ekstremnih desničara, neonacista. Guverner austrijske pokrajine Koruška Peter Kajzer pozdravio je odluku parlamentarnog odbora.

– Bilo je krajnje vreme da Ministarstvo unutrašnjih poslova usliši zahteve iz svoje nadležnosti i zabrani skup – naglasio je Kajzer.