Lična arhiva
SLOŽNA DRUŽINA: Nastavnica Aleksandra sa đacima

U Ingolštatu, gradu u centralnom delu Bavarske ove jeseni formirano je odeljenje Srpske dopunske škole. Časove trenutno pohađa 24 učenika, a brigu o đacima vodi nastavnica Aleksandra Cvetković, po zanimanju master profesor srpske književnosti i jezika, srbista, ali pre svega mama dva školarca.

– Učenici su vrlo motivisani i spremni za rad. S jedne strane radoznali, znatiželjni i puni pitanja, a sa druge strane odgovorni i marljivi, pristupajući nastavi vrlo ozbiljno. Trudim se da kod njih razvijem ljubav prema našoj istoriji, kulturi, jeziku, domovini. Da zavole naše svetinje i kulturnu baštinu, da u srcu nose srpsku tradiciju i da nikada ne zaborave svoje korene i Srbiju – kaže Aleksandra koja u Nemačkoj živi pet godina i zaposlena je u srednjoj školi kao pedagoški pomoćnik u produženom boravku.

Ona je prethodno punih deset godina u Srbiji radila kao nastavnica srpskog jezika, a od septembra je angažovana kao honorarna nastavnica dopunske nastave na srpskom jeziku koju organizuje Ministarstvo prosvete Srbije.

Formiranje nastavne grupe u Ingolštatu zdušno pozdravljaju roditelji učenika. Bojan Stefanović, tata Novaka, Ignjata i Filipa Stefanovića kaže da su svi prezadovoljni

– Mi roditelji, koji smo rođeni i odrastali u Srbiji, a sreću potražili daleko od domovine, ne umemo da objasnimo našu trenutnu sreću. Ideja da naša deca mogu da pored redovne nastave, pohađaju i nastavu na srpskom jeziku je izvanredna. Taj osećaj ponosa, kada deca sva srećna dođu iz škole kući, je neopisiv. Puni su priče i osmeha. Uz zahvalnost nosiocima ideje za ovakav poduhvat, hteli bismo da pohvalimo nastavnicu Aleksandru Cvetković koja je ceo ovaj projekat uzela srcem i ljubavlju. To se najviše ogleda na deci, koja ne prestaju da je hvale posle svakog održanog časa. I još jedanput, u ime porodice Stefanović, hvala na pruženoj mogućnosti, ponosni smo što smo deo ove školice. Hvala što ste nam Srbiju približili i doveli u grad u kojem trenutno živimo.

Dijana Agić, majka devojčice Kiare, kratko ističe:

– Mogu samo reći da Kiara rado ide na nastavu i da je puna utisaka.

Srećni svi u porodici

Milena Mančić, Stefanova mama, kaže da su srećni svi u porodici.

– Ova škola je mnogo toga donela našoj deci u kulturnom i socijalnom razvoju. Mi kao roditelji smo baš ponosni što je naš sin đak srpske škole i što je rado posećuje. Naša deca su imala sreću, jer su dobila izuzetno kreativnu i dobru učiteljicu Aleksandru. Mogu za kraj da kažem “Hvala Vam učiteljice i samo tako nastavite”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here