D. Timarac
Tradicija: Lomljenje slavskog kolača

Dečja grupa Pelikani, koja već tri godine deluje pri Crkvenoj opštini Sveti Nikola u Blektaunu, proslavila je svoju slavu Mučenice Veru, Nadu, Ljubav i mati im Sofiju, u prisustvu velikog broja roditelja, deki, baka, tetaka i vernoga naroda koji je posle liturgije radost podelio sa slavljenicima u sali parohijskog hrama.

Otac Nemanja Mrđenović, starešina blektaunskog hrama, obratio se prisutnima besedom:

– U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Draga deco, draga braćo i sestre, srećna vam slava i praznik naših nebeskih zaštitnica Vere, Nade, Ljubavi i mati im Sofije. Slavimo našu dečju slavu naših pelikana. Malo ljudi primeti da je naša plej-grupa ime Pelikani dobila ne po deci, već po roditeljima. Hrišćani su odavno koristili pelikana kao simbol Hrista jer se verovalo da pelikani, kad su im mladunčad bez hrane, kljunom probiju svoja prsa i hrane ih sopstvenom krvlju. Ta žrtva nas podseća i na krsnu žrtvu Gospoda Hrista i na Njegovu evharistijsku hranu za nas, na sveto pričešće. Pošto su se roditelji žrtvovali da zaživi ova grupa kao što jeste, po roditeljima je i dobila ime.

Otac Nemanja Mrđenović je nastavio:

– Roditeljima je danas teško da na sve stignu. Vode decu na fudbal, balet, časove violine, folklor, u školu… pa često budu preumorni da ustanu i nedeljom za crkvu. Zna Gospod da nije lako, da treba raditi, plaćati račune, voditi decu na aktivnosti… ali mi često kao da zaboravimo šta je najvažnije. Malo koje dete ima šansu da postane fudbaler, violinista, balerina… Bog zna šta će da rade kad porastu. Ali, svako naše dete ili deca naše dece imaju osiguran sastanak sa Bogom, kad tad. Za taj dan treba spremati decu. Sada ih treba učiti da vredi i da se isplati žrtva nedelje Bogu.

Da smognemo snage i da ih dovedemo u hram na molitvu, na pričešće. Neka nauče od najmlađih dana da na svetu nema ništa važnije od naše vere i živog odnosa sa Bogom. Sve će ostalo proći, i detinjstvo, i karijera i čitav život, a duša jedino ostaje. Učimo decu da na prvo mesto stavljaju dušu svoju, a zatim će Bog dati snage i vremena i za sve ostalo. Amin.

Grupa Pelikani, koja okuplja decu do pet godina starosti, sa svojim roditeljima, bakama i dekama sastaje se u crkvenoj sali svakog ponedeljka. Crkvena opština im je obezbedila igračke, potrebnu opremu i materijal. Nakon jutarnjih igara, deca i majke uče pesmice i pevaju i pričaju, te na taj način vežbaju maternji jezik i međusobno se upoznaju i zbližavaju. Odlaze i u hram gde se za njih služi i kratka služba blagodarnosti. Tako od najranijih dana nauče kako se ulazi u hram, pravilno krsti i kako se celivaju ikone.

Osveštano znamenje

Slavsko znamenje osveštali su sveštenici Nemanja Mrđenović i Branko Vasilić, u čemu su im pomagali đakon Miloš Raketić i čteci ovoga hrama. U obrtanju slavskog kolača učestvovali su slavljenici i njihovi roditelji.

I pouka i igra

U sklopu nastave i druženja deci se posluži i užina uz pouku o deljenju i saosećanju, a ne izostane ni zajednička igra u nekom od dečjih kola.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here