Ž. Marković
GROZDOVI ZRELI: Početak berbe

Počela nova sezona berbe grožđa u Negotinskoj krajini, nadaleko čuvenoj po vinogradima i vinu!

Start je ozvaničen na tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji Krajinska berba održanoj po 19. put na Rogljevačkim pivnicama. Bilo je to pravo uživanje za ljubitelje božanskog pića, ali i za sve goste koji su stigli sa raznih strana.

Društvo roma iz Zaječara

Skup je svečano otvoren zdravicom Nenada Petkovića iz Zaječara i dolaskom povorke, koju su predvodili sveštenici protonamesnik Marjan Kerčulj i jerej Slaviša Vidović, u vinograd domaćina Stevana Vasiljevića iz Rogljeva. Brali su se zreli grozdovi, a zrna kao nekad muljala u drvenim bačvama bosim devojačkim nogama.

Barbara Radosavljević, jedna od vlasnica seosko turističkog domaćinstva iz Rogljeva

Vinske varoši

– Krajinska berba je tradicionalna manifestacija koju mi već nekoliko godina organizujemo u čast početka berbe grožđa u ovom timočkom delu naše opštine. Rogljevačke pivnice su jedne od tri vinske varoši u ovom delu koje su same po sebi jedinstvene i interesantne. Manifestacija je veoma dobro prihvaćena i dobar je odziv meštana koji su se ujedinili i prepoznali interes za organizaciju ovakvog događaja, čime su privukli i izlagače iz drugih opština i okolnih sela – izjavio je za “Vesti” Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije u Negotinu.

Povorka do vinograda

On je istakao i da je na štandu Udruženja vinara Negotinske Krajine izložena celokupna ponuda svih registrovanih vinarija.

– Ljudi koji su prvi put ovde došli, imali su mogućnost da vide i postavke o opremi koja se koristila za vinarstvo i vinogradarstvo pre stotinak godina – rekao je on.

Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije u Negotinu

Petrović je istakao i da je veoma važno da postoji saradnja između tri vinska sela Rajac, Rogljevo i Smedovac i da oni jedni druge ne shvataju kao konkurente, već da sarađuju i zajedno naprave jedan brend koji će ih prezentovati širom sveta.

Osim u vinu i grožđu posetioci Krajinske berbe su i ovog puta uživali u bogatom kulturno-umetničkom programu, a nije izostao ni izbor najlepše, najmlađe, najšarmantnije, najvrednije i najmlađe beračice.

Zdravičar Nenad Petković iz Zaječara

Čarobni napitak

Titulu najlepše, među 24 devojke, ponela je Negotinka Magdalena Milovanović, za najšarmantniju je proglašena Marina Marinković iz Jabukovca, dok je specijalnu nagradu žirija osvojila je Natalija Ramić iz Zaječara.

Najvrednija među učesnicama, bila je dvanaestogodišnja Elena Martinović iz Veljkova, dok je nagrada za najmlađu beračicu pripala sedmogodišnjoj Anđeli Miljković iz Jabukovca.

U programu su još učestvovali Etno-grupa Marinika, kulturno-umetnička društva Zora iz Zaječara, Floričika iz Jabukovca i zaječarsko Društvo Roma.

Za goste je bio upriličen i tradicionalni odlazak u rogljevačke vinograde, a nije izostala ni izložba vina, suvenira i prezentacija starih zanata, pa su posetioci bili u prilici da, osim pića bogova, degustiraju i tradicionalne specijalitete koje su pripremili meštani i seoska turistička domaćinstva.

– Sve što nije komercijalno i što ne može da se nađe u prodavnicama gosti su imali priliku da vide u okviru etno-sajma poljoprivrenih proizvoda i domaće radinosti – izjavila je Barbara Radosavljević, jedna od vlasnica seosko-turističkog domaćinstva iz Rogljeva.

Ovogodišnja Krajinska berbra bila je prilika i da vinarija Mura Mare iz Miloševa predstavi svoje proizvode.

– Mi smo relativno mladi u ovom poslu. Kao vinarija zvanično postojimo od 2018. godine, a kao gazdinstvo od 2002. Imamo samo proizvode od kupine i to kupinovo vino, rakiju i liker. Kupinu koristimo isključivo iz naših zasada i proizvodimo ovaj čarobni napitak – izjavio je Goran Stančić, vlasnik vinarije.

Anđela i Dragana – GFA Zora iz Zaječara

Došli iz Švajcarske

Olivera Kapeli je ovde stigla iz švajcarskog kantona Argau, sa suprugom Andreasom, ćerkom Megi i zetom Markom Đenovezeom. U Rogljevu su prvi put i nisu se, priznaje, pokajali zbog dolaska.

– Oduševljeni smo, pogotovo moj muž Andreas, koji je Švajcarac, kao i zet Marko koji ima i italijanske krvi. Predivni štandovi koji su puni vina za degustaciju, lep kulturni program i dobra hrana – zadovoljna je Olivera.

Familije Đorđević i Kapeli iz Švajcarske

Prezadovoljni su i Đorđevići.

– I mi smo prvi put u Rogljevu, prelepo je, jedna divna manifestacija. Degustirali smo vina, pratili kulturno-umetnički program – kaže Biljana Đorđević rodom iz Lubnice kod Zaječara, koja sa mužem Radetom radi u Lucernu u Švajcarskoj.

Dragoljubu Bubuloviću rođenom Jabukovčanin, koji živi sa suprugom Jovankom živi u Breganconi kraj Lugana, nije prvi put da dolazi na Krajinsku berbu, ali je ovog puta bio posebno oduševljen zbog nastupa Biljane Krstić koji je upriličen.

Goran i Ivana Stančić vlasnik vinarije Mura Mare iz Miloševa

– Izuzetan sam ljubitelj vina i rakije. Ovde ima izuzetno dobrog vina. Timočki region je poznat po kvalitetnom vinu još iz bivše Kraljevine Jugoslavije. Imamo zdravu i nezagađenu sredinu i šteta bi bilo da ovo ponovo ne zaživi, a verujem da će naši dijasporci iz ovog kraja da nešto pokrenu u ovom divnom mestu – kaže Dragoljub Bubulović.

Najlepše beračice

Srpske i etno-pesme

– Etno-grupa Marinika postoji od 2008. godine. Nastupali smo na mnogim festivalima širom Evrope i pobeđivali na mnogim takmičenjima. Ovog puta pred publikom smo izveli nekoliko tradicionalnih srpskih i vlaških pesama – izjavila je Danijela Marković, profesor muzičke kulture Negotinske gimnazije.

Etno-grupa Marinika iz Negotina

Magdalena najlepša

Prilikom izbora za najlepšu beračicu žiri je i ovog puta imao težak zadatak. Za najlepšu beračicu proglašena je Magdalena Milovanović iz Negotina, a prva pratilja je Barbara Bogdanović (21) iz Kobišnice. Za drugu pratilju izabrana je meštanka Rogljeva, osamnaestogodišnja Anđela Janković.

KAO NEKAD: Bosonoge devojke muljaju grožđe

Sa 12 godina najvrednija

Elena Martinović iz Veljkova ima svega 12 godina, ali je to nije sprečilo da na ovogodišnjoj Krajinskoj berbi ponese laskavu titulu najvrednije beračice. Za najšarmantniju je proglašena Marina Marinković (22) iz Jabukovca, dok je njena sugrađanka Anđela Miljković, koja ima samo sedam godina osvojila nagradu za najmlađu beračicu. Najšarmantnija beračica koja nije iz negotinske opštine pripala je Nataliji Ramić (19) iz Zaječara.

Dragoljub i Jovanka Bubulović iz Bregancone kupili sliku

Jedinstven fenomen

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija istaklo je da je veoma važno da, uz proizvodnju vina, ide i vinski turizam, koji je dodatan prihod za proizvođače, i zato je jedan od ciljeva manifestacije da se poveća atraktivnost Istočne Srbije kao turističke destinacije.

– Rogljevačke pivnice su spomenički kompleks kamenih vinskih podruma iz 19. veka i zajedno sa Rajačkim, Smedovačkim i Štubičkim pivnicama – predstavljaju u svetu jedinstven fenomen, naselja u kojima ne stanuju ljudi, već vino – navodi se u saopštenju.

U takvom okruženju, gde je vino kult, posetioci su uživali u domaćim sortama vina, koja su bila izložena na štandovima ispred pivnica, a najviše su se istakle crna tamjanika i bagrina – dve autohtone sorte Negotinske krajine.

Manifestaciju Krajinska berba podržao je i Projekat EU zaTebe – za kulturno nasleđe i turizam, čiji je cilj da se očuva nasleđe i razvije turizam u Istočnoj Srbiji. Finansiraju ga EU i vlada Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Organizator Krajinske berbe je udruženje Rogljevačke pivnice, koje je uz pomoć i pokroviteljstvo Ministarstva turizma, opštine Negotin i TOO Negotin realizovalo čitav događaj.