U Sloveniji od 500 testiranih osoba nijedna nije pozitivna na koronavirus

0
EPA/Igor Kupljenik
Dezinfekcija zgrade u Ljubljani

U poslednja 24 sata u Sloveniji nije otkriven nijedan novi slučaj zaraze, iako je napravljeno 500 testova na koronavirus pa ukupni broj inficiranih ostaje 1.439, objavila je slovenačka vlada.

Dan bez zaraze koronavirusom prvi je nakon 4. marta, kad je testiranjem bio potvrđen prvi slučaj.

U proteklih sedam dana zahvaljujući preventivnim merama i restrikcijama broj novozaraženih varirao je od 5 do 11.

U poslednja 24 sata u Sloveniji su umrle još dve osobe obolele od Covid-19, pa se broj preminulih povećao na 96.

U bolnicama je još uvek 59 obolelih, jedan manje nego dan ranije, dok je broj teže obolelih na odeljenjima intenzivne nege 21 i nije promenjen poslednja tri dana.

Iako je situacija sa Covid-19 pod kontrolom, a epidemija se smiruje, slovenački epidemiolozi upozoravaju da to nikako ne znači da će virus nestati i da je opasnost novog rasta širenja zaraze otklonjena, pa je potrebno dosledno pridržavanje mera socijalne distance, higijene i još uvek važećih restrikcija u predstojećim danima, nedeljama i mesecima.

Prema podacima koje prenose mediji iz zvaničnih izvora, u slovenačkim opštinama je još uvek 121 “aktivni” slučaj zaraze koronavirusom potvrđen testovima u poslednje dve nedelje, što znači da su to potencijani prenosioci bolesti.

U Sloveniji je do sada ukupno obavljeno 55.520 testiranja na prisutnost novog koronavirusa i potvrđeno je 1.439 zaraženih, što je relativno nizak nivo zaraze.

U ponedeljak će u okviru već određenih popuštanja dosadašnjih mera biti dopušten rad lokala i ugostiteljskih objekata na otvorenim prostorima bašta i terasa, ponovo se dopuštaju mise sa prisutnošću vernika, a otvaraju se i mnoge uslužne delatnosti koje do sada nisu bile dostupne klijentima, poput kozmetičkih salona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here