EPA/Johanna Geron
Žosep Borelj

Evropska unija sprovodi diplomatski rad na sprečavanju zaoštravanja situacije na granici Rusije i Ukrajine i podržava Kijev pred mogućom pretnjom, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

– Koristimo naše diplomatske mogućnosti da nateramo Rusiju da shvati da bi (napad) bio ozbiljno kršenje međunarodnog prava – rekao je Borelj za italijanski list „Republika“.

Šef evropske diplomatije smatra da je u ovoj fazi važno „ilustrovati Moskvi panoramu mogućih posledica“.

– Ukrajina je definitivno partner i saveznik. Tako da ćemo mi biti na njenoj strani. Sjedinjene Američke Države vrlo jasno su stavile do znanja da nikakav napad Rusije neće proći bez posledica. Sledeće nedelje biće održan sastanak sa zemljama Istočnog partnerstva, koja će dati mogućnost da se naglasi naša snažna podrška Ukrajini. Moje reči ne treba pogrešno tumačiti. Radimo na tome da se izbegne kriza, ali suočeni sa svim nepredviđenim okolnostima, Evropska unija će čvrsto podržavati Ukrajinu – naglasio je Borelj.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“.
Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here