U Srbiji 134 obolelih od novog gripa

0

Među njima je 71 osoba čije se obolevanje dovodi u vezu sa putovanjem, a obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Niša, Sombora, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Loznice, Kraljeva, Kikinde, Čačka, Ćuprije, Zrenjanina, Vršca, Prokuplja i Trstenika.

Ukupan broj smrtnih ishoda obolevanja od novog gripa, od aprila 2009. godine u Evropi je 198, a broj smrtnih ishoda za ostatak sveta je 4.381.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), do 11. oktobra ove godine u svetu je prijavljeno 399.232 laboratorijski potvrđenih slučajeva pandemijskog gripa (H1N1) i više od 4.735 smrtnih ishoda.

 

Svetska zdravstvena organizacija dala je preporuke za opšte mere prevencije

Shodno preporukama SZO, opšte mere prevencije, kao što su držanje odstojanja od najmanje metar od drugih osoba, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah treba posle upotrebe baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), higijena ruku i provetravanje prostorija u kojima se boravi, najefikasnije su mere prevencije i suzbijanja gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1).

Osobama koje borave u zemljama u kojima ima slučajeva obolelih od novog virusa gripa A (H1N1) preporučuje se da prate i sprovode uputstva i mere koje donose zdravstvene vlasti tih država.

Putnici u međunarodnom saobraćaju koji se vraćaju iz tih zemalja ili su bili u kontaktu sa osobama koje su na bilo koji način bile izložene infekciji, treba da aktivno prate svoje zdravstveno stanje.

Ukoliko se u roku od sedam dana od povratka javi povišena temperatura iznad 38 stepeni Celzijusovih, praćena tegobama organa za disanje, neophodno je da se jave telefonom izabranom lekaru od koga će dobiti sva potrebna uputstva, piše u saopštenju.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here