A. Nihil
Šarm prestonice: Više od polovine stranih turista boravi u Beogradu

Dok se turizam u svetu lagano uspravlja i vraća na noge, u Srbiji ruši rekorde. Prošle godine ne samo da smo se vratili na nivo pre pandemije nego smo ga i prevazišli. Sva je prilika da će ova godina biti još bolja, pa eto povoda da podsetimo na znane i neznane lepote Srbije, da skrenemo pažnju gde smo jaki a gde “škripi”, odnosno ima prostora za poboljšanje u turističkom pogledu, ali i da zainteresujemo one koji još ne znaju gde će provesti odmor.

– Sada, na početku 2023. godine, sa sigurnošću možemo da kažemo da je godina za nama bila rekordna za srpski turizam. Prema podacima za prvih 11 meseci 2022. godine, realizovano je 11,4 miliona noćenja, što je za milion više nego 2019. Kad je devizni priliv od turizma u pitanju, s prihodovanih više od dva miliona evra za pomenuti period prestigli smo rezultate iz 2019, a u odnosu na 2021. realizovali povećanje od 58 odsto – zadovoljno navodi podatke Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, uz komentar da im svi ovi podaci potvrđuju “da su na dobrom putu, da su turisti prepoznali kvalitet Srbije kao turističke destinacije, i da su svi u turizmu, uradili odličan posao prethodne godine”.

Najviše gostiju bilo je iz zemalja u regionu (Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske), kao i iz Bugarske, Mađarske, Rumunije, Grčke, Nemačke i Austrije, ali i iz Rusije, Velike Britanije, Francuske, Holandije i Belgije. Očekuje se i ponovno otvaranje kineskog tržišta za turistička putovanja, odnosno povratak njihovih turista u Srbiju.

– Najveći broj noćenja za prvih 11 meseci 2022. ostvarili su turisti iz Rusije, zatim slede iz Turske, BiH, Nemačke i Crne Gore. Raduje nas činjenica da su nemački turisti prepoznali kvalitet Srbije kao turističke destinacije, što potvrđuju podaci da je na osnovu statistika za pomenuti period broj noćenja Nemaca u Srbiji dostigao

229.036, što ih stavlja na četvrto mesto, posle Rusije, Turske i BiH – naglašava Labovićeva.

Dobri rezultati Srbije u turizmu u 2022. nisu ostali nezapaženi i na evropskoj i svetskoj mapi, gde prema izveštajima Evropske turističke komisije, Srbija zauzima prvo mesto po rastu prihoda od turizma (iza nas su Turska, Rumunija, Letonija i Portugal), ali i prvo mesto po rastu broja noćenja u odnosu na 2019. (za nama su Danska, Hrvatska, Grčka i Turska).

– Važno je da napomenemo da mnoge destinacije još nisu dostigle rezultate iz 2019. Prema proceni Svetske turističke organizacije, međunarodni turizam je na putu da dostigne 65 odsto od nivoa pre pandemije, dok je na nivou Evrope taj procenat oko 80 odsto – ističe direktorka TOS-a.

S tim u vezi, Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta), smatra oporavak turističkog sektora na globalnom nivou tek počeo.

– Posle dve i po godine krize, gde su ograničenja bila veoma velika i uticala katastrofalno na kompletan turistički sektor, nije moguće da se nakon samo jedne solidne sezone s ostvarenim rezultatima govori o oporavku. O započetom procesu – da, ali pod uslovom da i ova i naredna godina nemaju neki negativan trend, da ne bude novih nedaća – objašnjava Seničić i potvrđuje da je iza Srbije rekordna godina po prihodu i dolascima stranih turista, što je “veliki uspeh ako znamo da je kriza bila zaista velika, a da Srbija nije izgubila svoj proizvod na mnogim tržištima, čak je uspela da se dodatno pozicionira i napravi veoma dobre rezultate”.

Velike nade u predstojeću sezonu ulaže i turistički vodič Željko Petrović, koji već 12 godina pokazuje lepote Srbije strancima.

– Samo da nema ratova i zdravstvenih nedaća, a mi ćemo dati sve od sebe da sezona što duže potraje i predstavimo lepote Srbije. A imamo potencijala da nam bude dobra sezona. Aerodrom se renovira, pojačavaju se kapaciteti, biće i nekih novih letova tako da mislim da ima prostora za još gostiju iz celog sveta – pun entuzijazma priča Željko.

Nova tržišta

Uzimajući sve u obzir, očekivanja za 2023. nisu mala.

– U skladu s planovima promocije TOS, kao i TOB-a i TONS-a (turističkih organizacija Beograda i Novog Sada), ali i planom za razvoj novih avio-destinacija Er Srbije, za ovu godinu, možemo očekivati i otvaranje još nekih, potencijalno dobrih i velikih tržišta. Na primer Kine, koja je bila veoma dugo zatvorena, i novih delova Zapadne Evrope i Amerike – navodi direktor Jute.

Zapad se vratio

Pohvalne podatke o broju turista prošle godine potvrđuje i Željko Petrović.

– Zapad se vratio, a bilo je i mnogo Indijaca iz Emirata, koji ostaju po pet-šest dana i obilaze nekoliko destinacija u Srbiji, ne samo Beograd. Međutim, od 1. januara im je uvedena viza pa ćemo videti šta će biti ove godine. Nadam se da ćemo se svi mi u turizmu izboriti da se bar rezidentima u Dubaiju i Abu Dabiju olakša dolazak, jer je njima cilj turizam, posle se vraćaju kući, nemaju nameru da ostaju što se recimo dešavalo sa onima koji su dolazili direktno iz Indije – ukazuje vodič.

Sutra – U Srbiji gostiju više nego pre pandemije (2): Srbija nije samo Beograd