U Srbiji sve više karijes turista

0

Strancima i Srbima iz rasejanja nude se u Srbiji zdravstvene usluge koje su neuporedivo jeftinije nego u zemljama gde žive i rade, a pored stomatoloških, posebno su popularne intervencije u domenu estetske hirurgije.

 

Prema podacima stomatoloških udruženja iz Srbije u zubarskim ordinacijama čak do tri petine od ukupnog broja pacijenata, su pacijenti iz dijaspore, a među njima je oko 30 odsto stranaca, najviše Engleza, Nemaca i Švajcaraca.

Naši građani iz rasejanja u devedeset odsto slučajeva lečili su zube i vilice u privatnim ordinacijama i to su činili po nekoliko puta godišnje, najčešće u letnjim periodima, božićnim i uskršnjim praznicima. Privatni stomatolozi ističu da njihove usluge koriste i imućne osobe kojima cene i avionske karte ništa ne znače, već kvalitet ugradnog materijala, poslovnost i stručnost stomatologa.

– Tačno je, naša dijaspora održala je poslednjih godina u životu srpsku stomatologiju, sačuvala od potpunog propadanja najmanje dve trećine privatnih ordinacija – tvrdi za "Vesti" vlasnik stomatološke ordinacije "Dr Kostić", stomatolog dr Petar Kostić.

Ali, i pored poverenja u našu stomatologiju iz Udruženja stomatologa Srbije i Komore stomatologa Srbije upozoravaju naše ljude iz diajspore i strance da pre dolaska u Srbiju dobro provere kod koga dolaze, sa kojim materijalima rade i kakve garancije daju. Posećivati samo one ordinacije u kojima je sve transparentno, koje poseduju svoje sajtove na kojima su javno "zakačene" cene usluga, cene i vrste materijala, ime proizvođača, posedovanje sertifikate i garancije. Tek posle toga krenuti u ugovaranje rokova i tempo usluga. Svaki drugi dogovor može biti veliki rizik.

Podaci Udruženja stomatologa Srbije zvuče optimistički, ali, prema oceni stručnjaka, govore i o oporavku i stabilizaciji srpske stomatologije, njenom imidžu i ugledu.

– I više od tri petine mojih pacijenata su naši ljudi iz dijaspore i stranci. Uglavnom koriste naše najskuplje usluge kao što su rekonstruktivna hirurgija i implantacije. Recimo, Englezi, Nemci i Švajcarci prvo su dolazili da provere postavljene dijagnoze u svojim zemljama, a posle "snimanja" ostajali bi da urade kod nas te najteže zahvate. Pretpostavljam da su oni posle obavljenih poslova širili priče o mojoj i sličnim srpskim ordinacijama, pa danas imam pacijente iz Hong Konga, Novog Zelanda, Australije, SAD, Kanade, Južnoafričke Republike i gotovo svih zemalja zapadne Evrope – kaže profesor dr Zoran Stajčić vlasnik ordinacije "Beograd-Centar" i direktor Komore stomatologa Srbije.

Profesor dr Stajčić, inače nekadašnji predavač na engleskim, švajcarskim i nemačkim fakultetima tvrdi da srpska stomatologija nije u ravni sa zapadnom, ali su njeni pojedinci uz rame sa najboljim stomatolozima najrazvijenijih zemalja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here