U Srbiju je danas stiglo još 266.000 doza kineskih vakcina Sinofarm protiv korona virusa, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar je prilikom dočeka vakcina naveo da je do sada stiglo 3.700.000 doza te vakcine.

Lončar je rekao da je Srbija do sada nabavila preko pet i po miliona doza vakcina i da ih ima dovoljno za sve građane, i podsetio građane da država daje pomoć od 3.000 dinara svima koji se vakcinišu do 31. maja.

On je, međutim, dodao da nije zadovoljan odzivom građana i apelovao na sve, a posebno na mlade da se što pre vakcinišu.

– Imamo problem sa odzivom mladih i želim da iskoristim ovu priliku da kažem da nije dovoljno da se svi samo zalažemo za vakcinaciju, a kada dođe do nas da se vakcinišemo, mi nalazimo neke razloge da to ne uradimo i da mislimo da će to neko drugi da uradi, pa mi ne moramo – naglasio je Lončar.

Naglasio je da Srbija ima izvanrednu šansu da izađe iz epidemije, što je moguće isključivo ako se u najvećem broju mladi odazovu masovnoj vakcinaciji, jer su oni, kaže Lončar, potencijalno najveći prenosioci virusa,

– Ako ne budemo svi odgovorni, mi ćemo se vrlo brzo vratiti u stanje koje neće biti pod kontrolom. Podsećam građane da do 31. maja Srbija daje svakom ko se vakciniše 3.000 dinara. Ako hoćemo na more, izlaske uveče, na proslave i sve što nam nedostaje više od godinu dana osnovni uslov je da se vakcinišemo – apelovao je ministar.

Lončar je mladima poručio da ne veruju onima koji ih savetuju da se ne vakcinišu jer, kako kaže, oni nemaju dokaze za ono što pričaju, ie savetovao mlade da o svemu što ih zanima razgovaraju sa stručnjacima.

– Ja ih molim da veruju činjenicama, dokazima, studijama koje dokazuju da ove vakcine ne prave nikakve probleme, da su krajnje bezbedne i da imaju efekta i da sprečavaju širenje bolesti i spasavaju živote – kazao je Lončar.

Ministar je vakcine na aerodromu dočekao s kineskom abasadorkom u Srbiji Čen Bo, koja je poručila da je raduje padu broja novozaraženih u Srbiji i dodala da je raduje dobar proces masovne imunizacije u Srbiji.

– Trenutno je i u Kini masovna vakcinacija, do juče je dato ukupno 480 miliona doza u kontinentalnom delu. Spremni smo da nastavimo saradnju sa Srbijom i drugim zemljama širom sveta oko distribucije vakcina, kako bi se naš život što pre vratio u normalu – poručila je Čen Bo.

Lončar i Čen Bo su podsetili na to da se zemlje širom sveta i dalje bore za vakcine, te da je veliki broj doza iz Kine stigao u Srbiju pre svega zbog prijateljstva dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Si Ðinpinga.

– Da nije tog prijateljskog odnosa izgrađenog još pre korone, od svega ovoga ne bi bilo ništa jer da je lako doći do vakcina, sve zemlje bi nabavaile do sada – zaključio je Lončar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here