EPA/Peter Dejong

U BiH su počele da važe dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločina. Ipak, nepunih 24 sata ranije, u Srebrenici su osvanuli plakati sa likom ratnog komandanta VRS, generala Ratka Mladića sa porukom “Ti si naš heroj”.

Policija je ubrzo poskidala te plakate, a Branimir Kojić, predsednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice, koja je organizovala lepljenje plakata objašnjava da su to učinili kao izraz nezadovoljstva zbog nametanja spornog zakona.

– Ovi plakati nisu imali za cilj da bilo koga povrede nego isključivo da pokažu da postoje i srpske žrtve i da nas ne mogu ućutkati i zabraniti da pričamo istinu. Policija je uklonila ove plakate, a mi se pitamo zbog čega nisu tako revnosni i kada se u Srebrenici pojave kolone sa zastavama i majicama sa likom Nasera Orića ili sa zastavama muslimanskih jedinica koje su Srbe iz Podrnja zavile u crno – ističe Kojić.

Na naše pitanje da li će poštovati odluke iz novog Krivičnog zakona BiH, Kojić uzvraća pitanjem da li Bosna ima dovoljno “zatvorskih kapaciteta”.

– Nećemo odustati od naše borbe, pa ako ćemo kao porodice poginulih da odgovaramo i na to smo spremni. Ako već nisu kažnjene ubice naših najmilijih, onda valjda treba da se kazne i porodice tih žrtava. Jedino me zanima da li ova nakaradna država BiH ima dovoljno zatvorskih kapaciteta da nas sve smesti ili će za nas praviti Goli otok – ističe Kojić.