U stanarinu uključena i radioaktivnost?!

0

Karta područja najugroženijih područja u Švajcarskoj
 

Bilans je daleko gori nego što se mislilo u junu kada je objavljena prva lista potencijalno kontaminiranih mesta koja je sadržala spisak od 90 zgrada.

 

Uranijum na deponijama

Problem je u tome što je radijumska boja za satne kazaljke bila korišćena sve do zabrane 1963. godine u kućnoj radinosti švajcarske satne industrije. Svedoci sada govore da se sećaju kako su kutije sa radijumskom bojom bile bacane zajedno sa kuhinjskim đubretom odakle i radioaktivnost na deponiji Mar de maš i sličnim mestima. Posle zatvaranja ova deponija bila je zatrpana slojem zemlje.

Sebastijan Bešler iz federalnog Ministarstva zdravlja rekao je na konferenciji za novinare da nije isključeno da broj radioaktivnih zgrada bude još veći.

U toku je izrada akcionog plana za 2015-2019 godinu čiji je cilj popisivanje svih kontaminiranih zgrada i njihovo čišćenje. U mestu Bijen procenjeno je da čišćenje jedne kuće košta oko 50.000 švajcarskih franaka.

 

Nadležna federalna komisija nagovestila je da bi u pokrivanju troškova mogla da učestvuje i satna industrija.

Švajcarsku javnost uzbunilo je proletos otkriće da je decenijama prikrivano postojanje visokog radioaktivnog otpada na jednom gradilištu pored autoputa A5 u Bijenu.

Opštinske vlasti ovog grada odvojile su 100.000 švajcarskih franaka kako bi se istražilo da li ima još skrivenih otpada radijumskih boja, decenijama korišćenih u industriji satova.

Iz ovog budžeta finansiraće se merenja radioaktivnosti zemljišta, podzemnog gasa i podzemnih voda na mestu stare deponije Mar de maš.

– Nadležne vlasti kantona Bern popisale su 4.873 potencijalno zagađena mesta. Od toga je utvrđena radioaktivnost na 47 deponija, među kojima i Mar de maš i biće potrebna dekontaminacija – kažu stručnjaci. Mar de maš je bila u upotrebi od 1937. do 1960. godine kao deponija za otpatke iz domaćinstava.

Prvi nalazi o visokoj radioaktivnosti usledili su tek 2001. godine. Ovi nalazi potvrdili su da zračenje ne dolazi samo od otpadaka iz domaćinstava već i od tečnih otpadaka kao što su rastvarač i aceton koji su takođe bacani. Prošlogodišnji nalazi u kantonu Bern bili su takvi da su vlasti naložile "detaljnije nove analize".

Federalno ministarstvo zdravlja i osiguranje SUVA sada ispituju da li ima radioaktivnog zagađenja u kantonima Bern, Nešatel, Ženeva, i Soler. U ovim kantonima nalazilo se mnoštvo malih, često neprijavljenih radionica u kojima je korišćena radijumska boja.

Radijumska prašina i danas je opasna po zdravlje ukoliko se uvukla u zidove i između drvenih ploča i dasaka jer je reč o elementu čija se radioaktivnost smanjuje tek nakon 1.600 godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here