Iza brutalne provokacije grupe radikalizovanih Bošnjaka na Dan Republike Srpske, i pokušaja izazivanja incidenta koji je policije sprečila, stoji pokret Vjera, narod, država, koji u suštini predstavlja islamističko krilo SDA Bakira Izetbegovića, tvrde stručnjaci.

Policija RS u nedelju je kod Doboja zaustavila više automobila koji su krenuli u Banjaluku gde je tog dana održan svečani defile povodom Dana RS. Posebno interesantni su bili putnici u mercedesu u kome je policija zatekla Muradifa M. i Fatiha Hasanovića, obojica iz Zvornika, i Asima F. iz Kalesije. Hasanović je pre devet godina osuđen pred Sudom BiH na godinu dana zatvora zbog pridruživanja paravojnim formacijama u Siriji.

On je sklopio sporazum o priznanju krivice, a nakon što je odležao kaznu, nastavio je slobodno da se kreće po BiH. Dovođen je u vezu i s ubistvom policajca Dragana Đurića u policijskoj stanici Zvornik u proleće 2015. godine i proveo mesec dana u pritvoru, ali protiv njega nije pokrenut postupak. Podsećanja radi, reč je o slučaju kad je radikalni islamista Nerdin Ibrić ubio jednog, a ranio dvojicu policajaca da bi u razmeni vatre i sam nastradao.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.