U svetu zatočeno 136 novinara

0

 

To odražava globalnu promenu u novinarskom radu, saopštio je danas Komitet za zaštitu novinara (CPJ).
 

Skoro polovina tog broja su slobodni novinari. Broj "frilansera" koji su iza rešetaka je porastao pošto je Internet omogućio novinarima da rade nezavisno, dok se neke medijske organizacije da bi smanjile troškove opredeljuju radije za honorarne saradnike nego za stalno osoblje za pokrivanje međunarodnih događaja, navodi Rojters.

"Dani kada su novinari išli u opasne misije znajući da imaju punu institucionalnu težinu medijskih organizacija iza sebe, sada odlaze u istoriju, izjavio je izvršni direktor CPJ Džoel Simon.

"Danas novinari na linijama fronta rade sve više nezavisno. Porast onlajn novinarstva je otvorio vrata novoj generaciji reportera, ali to znači takođe da su ranjiviji", dodao je Simon.

 

U proteklih 11 godina Kina je zemlja sa najvećim brojem zatočenih novinara – 24. Slede Iran, Kuba, Eritreja i Burma. Većina od 23 novinara zatočena u Iranu su uhapšena za vreme demonstracija u junu kada je ponovo izabran na čelo države Mahmud Ahmadinežad, kaže se u izveštaju.

 

Na Kubi su u zatvoru 23 novinara, od kojih je 20 lišeno slobode 2003. godine kada se bivši lider Fidel Kastro okomio na nezavisnu štampu. U Eritreji je u zatvoru 19 novinara, a u Burmi devet.

Zatočenih novinara ima u još 21 zemlji, među kojima su i SAD koje su držale u zatvoru više od godinu dana nezavisnog iračkog novinara koji je radio za Rojters.

U proteklih šest godina SAD su na listi zemalja koje drže novinare u zatvoru. U tom periodu američke vojne vlasti su zatvorile mnogobrojne novinare u Iraku, neke na više dana, druge na više meseci bez podizanja optužnice, bez suđenja.

Ove godine je broj zatočenih onlajn novinara porastao na 68, broj urednika i fotoreportera na 51, a ostatak su radio i televizijski izveštači i autori dokumentarnih filmova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here