EPA/Srdjan Suki
Foto: Arhiva

U Srbiji je postalo opasno misliti drugačije i slobodno i jedini način da se protiv toga građani bore je solidarnost, poručeno je danas u Beogradu sa 28. protesta “Jedan od pet miliona”.

Dejan Bagarić, student koji je prošlog vikenda pretučen u studentskom kampusu u Novom Sadu rekao je okupljenima kod Terazijske česme da bi nasilja bilo manje, kada bi bilo više solidarnosti.

– Solidarnost je ono što društvu u Srbiji najviše nedostaje. Fizičko nasilje je tek vrh ledenog brega, nasilje se dešava sistematski godinama, nad medijima, nad institucijama, nad zdravim razumom, nad našom inteligencijom – istakao je Bagarić.

On je rekao i da je Srbija privatizovana i da mora biti vraćena građanima.

Profesor Univerziteta u Novom Sadu Uroš Nedeljković rekao je da je došao javno da osudi prebijanje studenta u kampusu u Novom Sadu i kazao da je pokrenuta peticija koju je potpisalo 517 osoba, a kojom se zahteva da pronađu i privredu počinicoce napada.

Glumac i član Demokratske stranke (DS) Branislav Lečić rekao je da niko ne može da prekine proteste koji su inicirani na borbi za slobodu, pravo na drugačije mišljenje i bolje uređen sistem. Lečić je okupljenima rekao da će protesti biti zaustavljeni tek kada budu ispunjeni njihovi zahtevi – oslobađanje medija i fer i pošteni izbori.

On je kazao da građani treba da odluče da li će preko leta svake subote da se okupljaju ili određenog datuma i istakao da protest ne sme da se prekine i da će on ako odluče svake subote dolaziti i održavati zajedno sa drugim građanima baklju slobode da se ne ugasi.

Okupljeni su posle govora krenuli u protestnu šetnju do zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Podsetimo, prvi protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nakon prebijanja jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića, a prvi u Beogradu bio je 8. decembra.

2 COMMENTS

  1. I ja drugačije mislim, ali NE mislim da sam u pravu. Samim tim, što sam to izrekao, (napisao) NE tražim od većine da misle kao ja. I zato, to NIJE NORMALNO U NORMALNOM SVETU da od drugih “ultimativno tražim” da misle kao što mislim ja. Sve više je to nalik, “petoj koloni”. Dok selo radi, i država se gradi VI, klip u točak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here