Lična arhiva
Samo jednu želju ima: Danijela Babić

Pre tri godine, mlada Danijela Babić (27) iz Zmajeva, kraj Novog Sada je vodila jedan sasvim običan život. Poletna, nasmejana i puna pozitivne energije, druželjubiva, posvećena poslu, sportu – folkloru.

Svi snovi ove mlade devojke, međutim, skoro u trenu su srušeni. Vraćajući se sa posla na jednoj benzinskoj stanici u Novom Sadu, krajem oktobra 2016. u večernjim satima, sletela je kolima u dubok kanal pokraj puta i zadobila teške telesne povrede. U tom trenutku nije bilo očevidaca, tako da su je tek sutradan, kad se razdanilo, pronašli otac i brat. Tu noć (devet sati), provela je u polusvesnom stanju zarobljena u smrskanom automobilu, a zbog zadobijenih povreda nije mogla da pozove pomoć.

Kao hitan slučaj primljena je u Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu gde su ustanovljene povrede vratnog kičmenog stuba, prelomi spinalnog nastavka, prelom sa kompresijom spinalnog kanala, prelom desnog humerusa, kao i linearna frakturu desnog acetabuluma. Zadobila je, takođe, kontuziju frontalnog dela mozga sa desne strane kao i pneumatoraks. Specijalisti su joj operisali kičmu u četiri navrata, od kada počinje i njena sasvim drugačija borba kroz život.

– Nakon stabilizacije opšteg stanja, uspostavljanja spontanog disanja preveli su me na rehabilitaciju u Stari Slankamen gde sam boravila pet nedelja. Nažalost, nakon toga, zbog teške urinarne infekcije, prebačena sam na Kliniku za infektivne bolesti, a potom na kliniku za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Beogradu.

Srećom, kroz brojne fizio, radne i elektro tretmane, došlo je do vidnog poboljšanja. Mogla sam da sedim sa potporom, ali i da pokrenem mehanička kolica. Počela sam i samostalno da se hranim i održavam ličnu higijenu. Nijednog trenutka nisam pomišljala na to da odustanem od oporavka. A, šta je sve bilo preda mnom, nisam mogla ni da naslutim – rekla je našim novinarima Danijela Babić.

Istina, Danijela se u Beogradu zadržala 11 meseci na rehabilitaciji i tek krajem 2017. je otišla na kućno lečenje. Početkom marta naredne godine boravila je u banjskom centru Kanjiža uz pomoć i podršku radne organizacije gde se zadržala mesec dana, a potom u Novi Sad u jednu fizijatrijsku ordinaciju “NjS ordinacija” gde je na svakodnevnim terapijama do dana današnjeg.

– Tu sam dostigla velike rezultate. Stabilnija sam, samostalnija u transferima, mogu da se podignem u sedeći, klečeći, četvoronožni položaj, a i palac na desnoj šaci se vratio i funkcionalan je. Senzibilitet osećaja je bolji. Mogu da koristim računar, pišem. Ipak, da bi dobila šansu da budem kao pre nesreće, uz konsultaciju lekara dr prof. Dušana Marića iz Novog Sada, dobili smo predlog da se uradi transplantacija matičnih ćelija iz tri tretmana u cilju poboljšanja celokupnog i neurološkog stanja.

Da uz nastavak rehabilitacije, veru, rad i trud kao i do sad ponovo zakoračam i vratim se ostvarenju svojih snova, ciljeva, igri i poslu. Intervencija bi se radila u klinici Global securitdž care u Novom Sadu. Nažalost, budući da je moja porodica već finansijski sasvim iscrpljena to su šanse da sami obezbedimo novac za tretmane matičnim ćelijama, gotovo ravne nuli. Zato u svoje lično ime, ime porodice, prijatelja i kolega molim sve dobre ljude za pomoć u prikupljanja novčanih sredstava za predstojeće intervencije, rehabilitaciju, pomagala. Nadam se da će im se dobro, još boljim vratiti – poručuje mlada Danijela.

Prva pomoć

Čuvši za Danijelu, za koju svi imaju samo reči hvale i njen zli usud, Nikola Topali iz Gisena, rodom iz Zmajeva, duboko ganut odlučio je da pomogne koliko je to u njegovoj moći i uputi podršku u vidu donacije od 50 evra.

– Iskreno govoreći, bio sam baš potresen kada sam saznao da se moja mlada sugrađanka već nekoliko godina bori svim silama sa onim što je snašlo. Saznavši koliko je volje, snage, energije i truda uložila da bi se oporavila i koliko je još prepreka pred njom, nisam mogao da ostanem ravnodušan i odlučio sam da pripomognem od srca. Zato ovom prilikom pozivam sve naše Zmajevčane rasute po svetu, a ponajviše porodice koje su u Nemačkoj, da joj u okviru svojih mogućnosti, takođe, pomognu. Da ponovo stane na svoje noge i dosanja snove koji su naglo prekinuti – istakao je naš dugogodišnji čitalac i učesnik u brojnim akcijama Humanitarnog mosta.

Kako pomoći?

Plemeniti čitaoci “Vesti” koji žele da pomognu mladoj Danijeli da posle više godina ponovo stane na noge i ostvari svoje mladalačke snove, mogu stupiti u kontakt sa njom putem telefona na broj: +381 62 835 30 46 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći. Adresa je: Sime Šolaje 25; Zmajevo. Danijeli može da se pomogne i preko Humanitarne organizacije Budi human, ukucati 643 i poslati na SMS na 3030. Za SMS iz dijaspore (cena 20 CHF) potrebno je upisati: human643 i poslati na 455 ili uplatiti donaciju na račune:

dinarski: 160-537860-91

devizni: 00-540-0002891.9. IBAN: RS35160005400002891958, SNjIFT/BIC: DBDBRSBG