D. T.
Svečano za jubileje: Prota Miodrag Perić i vladika Siluan

Sredinom iduće nedelje počeće obeležavanje velikog jubileja – 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 70 godina njenog organizovanog života u Australiji i na Novom Zelandu. Od 5. do 7. septembra održaće se sabor Mitropolije.

Svečana akademija povodom značajnih jubileja naše Mitropolije održaće se u četvrtak, 5. septembra, u Castle Hill, 14. Pennant Street, a velika proslava s arhijerejskom liturgijom u subotu, 7. septembra u 9.30, uz učešće arhijereja naše crkve kao i iz sestrinskih pravoslavnih crkava, uz sasluživanje velikog broja sveštenstva i monaštva iz cele mitropolije i drugih pravoslavnih pomesnih crkava.

Proslava identiteta crkveno-narodnog bića će biti pod neposrednim blagoslovom Nemanjićke carske lavre jer toga dana našoj Mitropoliji u posetu dolazi najuvaženiji gost, visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandar, čija će poseta imati nemerljiv značaj za vernu decu Svetog Save na Petom kontinentu. Poseta igumana Metodija je prva poseta igumana hilandarskih posle blažene posete prepodobnog starca Nikanora, koji je svojim svetim stopama blagoslovio ovu zemlju i čije svete mošti počivaju na Petom kontinentu, u manastiru Svetog Save u Ilajnu.

Za više informacija “Vesti” su se obratile proto-stavroforu Miodragu Periću, jednom od koordinatora ovog poduhvata.

– Neka bude blagoslovena cela ova godina u kojoj proslavljamo ove jubileje, osam vekova kako je Srpska pravoslavna crkva dobila svoju samostalnost i mogućnost da samostalno bira svoje poglavare i sveštenike. Nesvakidašnji jubilej jeste i proslava 70 godina naše crkve u Australiji jer znamo da i mnogo veće zajednice i mnogo veći narodi ne mogu da se pohvale ovim što mi imamo, a to je zahvaljujući mudrosti i viziji Svetog Save, našega rodonačelnika. Ova dva jubileja će se obeležiti u okviru sabora Mitropolije australijsko-novozelandske, koji će trajati od 5. do 7. septembra. U sklopu obeležavanja održaće se svečana Akademija u Castle Hill, u četvrtak, u 19.00 časova, a moja je preporuka da se za ulaznice pobrinete kod svojih sveštenika jer nisam siguran da će se moći nabaviti na vratima zbog velikog interesa i kvalitetnog programa koji će se održati te večeri. Ulaznice su dva dolara, a obezbeđen je i parking prostor – kaže prota Miodrag i u jednom dahu nastavlja:

– Druga važna proslava biće kod na imanju budućeg Koledža Sveti Sava u Varovilu, 381. St Andrenjs Rd, via Campellltonjn Rd. u subotu sa svečanom liturgijom posvećenom jubileju u kojoj će, pored naših arhijereja Siluana i vladike Longina iz Amerike, učestvovati vladike lokalnih pravoslavnih jurisdikcija kao što su grčka, rumunska, antiohijska… Dragi gost nam je svakako iguman manastira Hilandar Metodije, koji dolazi sa svoja dva pratioca i uzeće učešće u liturgiji i proslavi naših jubileja.

Da li očekujete dolazak velikog broja vernika u Varovil i kako teče organizacija?

– Očekujemo oko 3.000 posetilaca, a veliku pomoć smo dobili od naše zajednice. Odazvale su se sve crkve i sve organizacije i klubovi, imaćemo njihovu pomoć u svim segmentima.U kulturno-umetničkom programu nećemo oskudevati, učestvovaće horovi, igrači folklora, glumci, pevači… Siguran sam da će u svakom smisli biti zadovoljeni svačiji ukusi – ističe prota Miodrag.

Apel: Prota Miodrag Perić poziva volontere

Dođite da pomognete

Prota Miodrag je zamolio da prenesemo apel svima koji mogu da dođu u danas na imanje Koledža u Varovilu i učestvuju u pripremnim radovima, kako bi se spremno dočekao narod koji je najavio dolazak iz svih gradova Australije.