Nakon što je Bisera Turković, ministarka spoljnih poslova BiH početkom prošlog meseca povukla vlastito pozitivno mišljenje na memorandum o saradnji Srbije i BiH u vezi s izgradnjom aerodroma u Trebinju, taj projekat je vraćen najmanje dva koraka unazad, tvrde nadležni.

Da stvar bude gora, nakon što Savet ministara nije usvojio ovaj memorandum, nego tek predlog osnova za vođenje pregovora o tom dokumentu, sve je trenutno stopirano u Predsedništvu BiH.

– Na potezu je Predsedništvo BiH. Taj dokument, ako kod njih dobije zeleno svetlo, biće vraćen Savetu ministara BiH, odnosno Ministarstvu komunikacija i transporta. Onda mi moramo da formiramo radnu grupu koja će se baviti usaglašavanjem i pregovorima, te utvrditi nacrt memoranduma za koji je potrebno tražiti mišljenje svih nadležnih institucija – naveo je nedavno ministar transporta BiH Vojin Mitrović.

U prevodu, umesto da bude usvojen memorandum koji bi praktično omogućio početne radnje na izgradnji aerodroma, sada mora da se pregovara o njegovom sadržaju, a u komplikovanoj zemlji kakva je BiH, to može trajati mesecima, pa i godinu dana. Podsećamo, prve procene su bile da će prvi avioni sa trebinjskog aerodroma poleteti do kraja ove godine. Od toga, jasno je, neće biti ništa.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti”.