EPA
Glasanje u Viktoriji

Proces ranog glasanja na izborima u Viktoriji počeo je prošlog ponedeljka, 14. novembra, i trajaće sve do dan uoči izbora, odnosno 25. novembra.

Izbori za 60. saziv Parlamenta Viktorije održavaju se u subotu, 26. novembra.

Širom države otvoreno je ukupno 155 centara za rano glasanje, a sve lokacije na kojima može da se glasa nalaze se na sajtu Izborne komisije Viktorije na adresi: www.maps.vec.vic.gov.au/elections.

Građanima koji žele da glasaju ranije nije potrebno da imaju određeni razlog za to i svi koji su upisani u birački spisak mogu da ostvare ovo pravo.

Izborna komisija Viktorije (Victorian Electoral Commission – VEC) očekuje da će više od polovine glasača glasati ranije, što se zasniva na prethodnim trendovima.

Potpredsednica Izborne komisije, Dana Fleming je obavestila da je sada otvoreno i telefonsko glasanje, uz pomoć službenika VEC.

– Za slepe ili slabovide osobe, ili ukoliko neko ima fizički invaliditet i potrebna mu je pomoć za glasanje, može da se glasa putem telefona, i to sve do 18 časova na dan održavanja izbora – rekla je Fleming.

Iz VEC-a obaveštavaju da su uoči početka ranog glasanja zatvorene nominacije i da je redosled kandidata na državnim izborima 2022. određen žrebom.

Ukupno 740 kandidata je nominovano za Donji dom, a 454 za Gornji dom Parlamenta, odnosno ukupno 1194 nominacije.

To je rekordan broj kandidata na državnim izborima i značajno veći nego na izborima 2018. godine, kada je bilo prijavljeno 887 kandidata za poslanike.

– Očekujemo da će više od polovine glasača u Viktoriji glasati tokom dve nedelje ranog glasanja – rekao je predsednik Izborne komisije Vorik Gejtli.

On je naglasio da se spisak kandidata za svaku izbornu jedinicu nalazi na veb sajtu VEC-a.

– Pozivam glasače da na vreme pogledaju ko su njihovi lokalni kandidati na izborima – dodao je Gejtli.

Izborna komisija je obavila izvlačenje redosleda kandidata na 88 lokacija, odnosno u svakoj izbornoj jedinici. Izvlačenje je organizovano kripto-sigurnim generatorom nasumičnih brojeva (RNG), koji sе standardno koristi za izbore.

Predsednik VEC, Vorik Gejtli, ističe da glasači sami treba da odluče kojem kandidatu će dodeliti koji broj – od kandidata koji predstavlja njihov prvi izbor do kandidata koji predstavlja njihov poslednji izbor.

– Skoro polovina nevažećih glasova na izborima bude slučajno nevažeća. To se dešava zato što glasači ponove neki broj ili ne upišu neki broj ili upisuju kvačice i krstiće umesto brojeva – istakao je Gejtli.

On je uputio poruku svima koji žele da iskoriste pravo da glasaju ranije.

– Ako planirate da glasate ranije, pogledajte ko je sve nominovan za vašu izbornu jedinicu i region i počnite da razmišljate koga ćete da stave na prvo mesto. U centru za glasanje, upišite broj pored imena kandidata po vašem izboru i odvojite malo vremena da pregledate da li ste upisali broj pored imena svakog kandidata i da niste ponovili ili preskočili neki broj – kaže Gejtli.

Video uputstvo

Na sajtu VEC-a (www.vec.vic.gov.au) može da se pronađe i kratak video-zapis na 23 jezika, o tome kako se ispravno popunjavaju glasački listići.

– Potrudite se da razumete kako treba da obeležite za koga glasate i sledite uputstva na glasačkom listiću. Važno je da znate kako da date svoj glas na ovim izborima – rekla je potpredsednica Izborne komisije Dana Fleming.

Postupak za glasanje

“Vesti“ su u petak posetile izborno mesto u Brajtonu (Melburn), gde se održavalo prevremeno glasanje. Zanimljivo je da se ispred glasačkog mesta nalaze predstavnici svih političkih partija i predloženih kandidata, koji vam uručuju bezbroj panfleta i ostali štampani materijal.

Na samom glasačkom mestu čeka se svega par minuta. Nije potrebno da ponesete legitimaciju, već je dovoljno da kažete ime i adresu.

Nakon toga se upućujete s dva glasačka listića ka mestu za popunjavanje i obeležavate vaš izbor, običnom – grafitnom olovkom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here