U Vinči pakuju istrošeno nuklearno gorivo

0

 

"Sada se istrošeno gorivo prebacuje iz aluminijumskih sudova, a nakon toga će uslediti druga faza poslova", kazao je Pešić Tanjugu i dodao da se po završetku tog posla očekuje dopremanje specijalnih kontejnera u kojima će nuklearani otpad biti transportovan u Rusiju.

On je naveo da se prebacivanje istrošenog goriva iz aluminijumskih posuda obavlja već dva meseca i da je do sada završeno 20 odsto posla.

Pešić je dodao da se narednih dana očekuju zaključci vlade Srbije o kreditu EFG Eurobanke od 25 miliona dolara, kako bi se obezbedila sredstva za transport u Rusiju.

Kada je reč o samom postupku prepakivanja goriva, Pešić je objasnio da je ceo proces u potpunosti bezbedan po one koji na tome rade.

"Postoji nuklearna sigurnost, jer se prepakivanje obavlja u bazenu, ispod vode, čime je stvorena zaštita od radioaktivnog zračenja", kazao je Pešić i naglasio da u protekla dva meseca, koliko taj posao traje, nije bilo nikakvih problema.

Spoljnotrgovinski sporazum sa Ruskom Federacijom, kojim se reguliše iznošenje istrošenog nuklearnog goriva iz Instituta "Vinča" u Rusiju, potpisan je na zasedanju Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), 15. septembra prošle godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here