U zavičaj kroz Rumuniju!

0

Pukom srećom preživela bujicu: Vikend-kuća u blizini hidroelektrane Đerdap
 

Veliki delovi ovih krajeva su odsečeni od sveta, trenutno su bez struje, vode za piće i telefonskih linija. Evakuisano je više od 500 osoba, jedna je poginula, a troje ljudi se vode kao nestali.

 

Ugrožena termoelektrana Đerdap

– Štete ima i na hidroelektrani Đerdap, mulj je stigao i do njenih postrojenja, ali u HE tvrde da šteta nije velika i da će uspeti sami sami da saniraju oštećenja. Trenutno je proizvodnja struje u "Đerdapu 2" otežana, jer je voda poplavila manji deo postrojenja, saopšteno je iz elektrane. Ojačavaju se bedemi, kako voda i mulj iz nabujalih potoka ne bi dospeli u elektranu.

Čim je čuo za ovu katastrofu Dragiša Stanković krenuo je iz Frankfurta u poplavljeni rodni Dušanovac u negotinskoj opštini.

 

 

– U ponedeljak uveče sam čuo za nesreću i od tada nisam spokojan. Domaćinstvo brata Ljubiše, koji živi u selu, totalno je poplavljeno. Moja kuća je malo dalje od njegove, on me teši da kod mene nije tako strašno. Ipak, morao sam da krenem da vidim šta mi je sa imovinom u koju sam ugradio sebe i uložio najveći deo onog što sam u tuđini zaradio. Ne znam šta ću zateći, u putu sam. Rečeno mi je da je poplavljeno pola sela, koje ima 450 domaćinstava, da su bez struje i pijaće vode, da je šteta ogromna – ispričao je juče za "Vesti" Dragiša Stanković.

On je autobusom preduzeća Mitrović rajzen krenuo za Negotin, pa će odatle u Dušanovac. Ankica Srbinovski predstavnica ove firme u Srbiji kaže nam da autobus do Negotina ide uobičajenom trasom kroz Srbiju, ali da će u Kladovo morati da uđe iz Rumunije.

 

Užas u Tekiji

Boris Petrović kaže da je katastrofa došla s leđa, sa planine Miroč sručila se bujica, krenuli odroni da plave i zatrpavaju ulice vodom, pomešanom sa zemljom, balvanima i kamenjem.
– Meštani Tekije su preživeli nezapamćen užas. Kad su čuli stravičnu tutnjavu i ugledali kataklizmu pred sopstvenim pragom, u prvi mah nisu mogli da veruju svojim očima. Sreća je bila da se sve to desilo po danu, a ne noću, jer bi u suprotnom bilo ljudskih žrtava – navodi Petrović.

– Iz Negotina se može proći samo do Kupusišta i Brze Palanke. Kladovu se još ne može prići ni iz pravca Negotina ni sa Đerdapske magistrale. Alternativni pravac je da sa negotinske strane kod hidroelektrane "Đerdap 2" preko mosta pređemo Dunav i uđemo u Rumuniju pa se vraćamo uzvodno i idemo rumunskom stranom do Turn Severina gde preko mosta kod hidrocentrale "Đerdap 1" ulazimo u Srbiju kod Kladova. Ali, od Kladova se, kroz Srbiju, ne može uzvodno magistralom do Tekije i Donjeg Milanovca zbog ogromnih odrona – objašnjava Srbinovska.

 

Poplavljena bolnica u Negotinu

Opasnost i za pacijente: Voda je prodrla u podrumske prostorije bolnice

I Zdravstveni centar u Negotinu pretrpeo je veliku materijalnu štetu. Doveden je u pitanje dalji rad stacionarnih odeljenja i operativnih blokova, kao i početak grejne sezone, upozorio je direktor ove zdravstvene ustanove dr Tihomir Milovanović u dopisu upućenom dijaspori u Austriji. Potopljeno je celokupno prizemlje i podrumi Stare bolnice, površine oko 1.700 kvadrata. Voda je prodrla u parnu kotlarnicu, vešeraj, sušaru, tehničku radionicu, a delimično je poplavljena i arhiva.
"Molim Vas da razmotrite trenutno stanje u našoj ustanovi, i prema vašim mogućnostima pomognete u prevazilaženju zaista teške situacije. Ovoga trenutka, a i nadalje Zdravstveni centar Negotin ima potrebu za motornim pumpama za vodu", apelovao je na dijasporu dr Milovanović.

Z. M.

Najteža situacija je u Tekiji gde pripadnici Vatrogasno spasilačkih jedinica, Žandarmerije, policije, radnici preduzeća za puteve Strabag, kojima je mehanizacijom i ljudstvom pomaže i Rudarsko-topioničarski basen Bor saniraju posledice klizišta.

– Pola Tekije je zatrpano muljem, zemljom, kamenjem i balvanima. Evakuisano je oko 300 stanovnika. Oni koji su ostali nemaju struju i pijaći vodu, putevi su razrušeni, u kućama i ispred njih je velika količina žitkog blata. Iz Tekije se ne može izaći jedinim pravcem, dunavskom magistralom kroz Đerdapsku klisuru. Celo brdo se sručilo na put, u dužini od jednog kilometra stvorilo nanos zemlje i kamenja visok oko pet metara i čeka se da vojska raščisti odron. Pripadnici MUP-a Srbije čamcima i terenskim vozilima dostavljaju hranu i vodu stanovništvu – kaže za "Vesti" Boris Petrović, šef Kriznog štaba u Kladovu.

 

Ne nasedajte na glasine!

Budući da je Kladovo gastarbajterska opština, šef Kriznog štaba Boris Petrović poručio je sugrađanima koji su u dijaspori da ne nasedaju glasinama: "Pored istine o katastrofi internetom, ali i od uva do uva, šire se poluistine i razne dezinformacije. Zato pozivam sve ljude sa teritorije opštine Kladovo, koji žive i rade u inostranstvu, a posle ove katastrofe koja nas je zadesila, zabrinuti za svoj rodni kraj ili imovinu u zavičaju, da nazovu naš Krizni štab na telefon +381 19 808 066 i dobiće tačne informacije".

Ništa bolja situacija, raportira on, nije ni u poplavljenoj Grabovici gde se u nižim delovima sela trenutno stvorilo jezero duboko više od metar i po.

 

Jezero kod Brze Palanke

Šteta se otklanja i u negotinskom selu Mokranje gde se izlila Sikolska reka, a voda ulazi u dvorišta, podrume i kuće. Sektor za vanredne situacije ispumpava vodu iz jezera koje se stvorilo kod Brze Palanke. To je, naime, najniža tačka u tom kraju, gde se slila sva voda sa okolnih brda. Procene su da je u tom jezeru čak oko tri miliona kubika vode.

– To je veliko gastarbajtersko selo sa prelepim porodičnim kućama, od kojih je sada dobar deo pod vodom. U selu ima preko 800 stalnih žitelja. Poplavljene smo evakuisali u Brzu Palanku i više delove naselja, dok pumpe za izbacivanje vode ne završe posao. I u gastarbajterskim selima Podvrška i Reka ima oštećenih kuća. Nema struje i pijaće vode, mestimično su u prekidu i telefonske komunikacije. Kada će voda iz Grabovca početi da se povlači još je neizvesno. Selo je odsečeno od sveta, voda je srušila mostove kod sela Velesnica i Milutinovac. Ekipe Vojske Srbije izviđaju teren kako bi na mestu porušenih što pre bili postavljeni pontonski mostovi – dodaje sagovornik "Vesti" .

O tome kolika je materijalna šteta i da li će biti moguće sređivanje svih objekata, za sada nema podataka, dok se ne saniraju prve posledice.

– Koliko će to trajati za sada niko ne zna – zaključuje šef kriznog štaba u Kladovu.
 

Voda prodrla i u rudnike

Rudarsko-topioničarski basen Bor angažovao je mehanizaciju u Tekiji i učestvovao u evakuaciji ljudi. Teška mehanizacija raščišćavala je puteve od bujičnih nanosa. Raščišćavanje lokalnih puteva i održavanje magistralnog nastavljeno je i juče, a basenska flota je, nakon apela načelnika Sektora za vanredne situacije Predraga Marića, pojačana sa dodatna dva bagera, rovokopača. U selo Boljetin kod Donjeg Milanovca, gde je bujica odnela most, a voda nosila automobile i stoku, Rudnik bakra Majdanpek uputio je meštanima pomoć u hrani i pijaćoj vodi.
Usled jakog nevremena koje je pogodilo Bor i Majdanpek, voda je sporadično prodrla u rudnička postrojenja i proizvodnja u rudnicima bakra u ova dva grada trenutno je manja za 25 odsto od dnevnog plana. Gotovo da nije bilo pogona u kojem je bilo obustave rada zbog nestanka struje izazvane sevanjem munja i udarom gromova u dalekovode.
"U Rudniku bakra Majdanpek mobilno i krajnje odgovorno, uz punu kontrolu svih kritičnih tačaka, održava se proizvodnja. Mada je ovo drugi put u septembru da su obilne padavine poplavile radilišta na površinskom kopu i usporile proizvodnju, rad na jalovini se gotovo i nije prekidao, od juče se stabilizuje proizvodnja na rudi. Istovremeno, pokazana je puna odgovornost i prema gradu i građanima, pa je deo Peka preusmeren ka Južnom reviru, te tako oboren nivo reke u samom gradu i sprečeno da se nakon autobuske stanice poplave i drugi objekti", saopšteno je iz rudnika.
U okolini Majdanpeka, poplave su veliku štetu nanele i selu Oreškovica. U Oreškovicu i Boljetin stigao je prvi, manji kontingent pomoći, ali meštani kažu da im je potrebno još hrane, vode, sredstava za higijenu, kao i gumene čizme.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here