Tanjug/AP

Teroristički napad Albanca Kujtima Fejzulajia u Beču, kada je ubijeno četvoro i povređeno 23 ljudi, pri čemu je i on likvidiran, naveo je austrijskog kancelara Sebastijana Kurca da na vanrednoj sednici parlamenta zatraži reforme zakona koje bi dale veća ovlašćenja policiji, kao i reformu Savezne službe za borbu protiv terorizma (BTV). Ovi zahtevi potkrepljeni su i priznanjem ministra unutrašnjih poslova Karla Nehamera da je bilo propusta, ali i tvrdnjom njegovog prethodnika iz FPOe Herberta Kikla da je u BTV bilo čak i izdaje, pošto se napad dogodio dan uoči planirane akcije pretresa stanova islamista, pa veruje da je to navelo Fejzulajija da požuri.

Kurc je rekao poslanicima da policija često ne raspolaže s dovoljno ovlašćenja da bi nadzirala i sankcionisala islamističke ekstremiste i druge koji ugrožavaju bezbednost.

– Ne sme se više dogoditi da povratnik iz džihada u Austriji može živeti bez problema, samo zato što je slagao da se deradikalizovao – rekao je Kurc i ukazao da je Fejzulaj bio osuđen zbog pokušaja da se pridruži Islamskoj državi u Siriji, ali je ubrzo oslobođen.

Veliki propust

Kancelar je zatražio reformu BVT za koju je rekao da je proteklih godina “masivno oštećena”, i naglasio da je neophodna međunarodna saradnja i prevencija u borbi s terorizmom.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer pojasnio je da se promene ne tiču samo onih u zatvoru, već svih koji se nalaze na slobodi, a pretpostavlja se da ugrožavaju bezbednost. On je priznao veliki propust, odnosno da je zanemarena informacija slovačke obaveštajne službe da je Fejzulaj u toj zemlji letos pokušao da kupi municiju. Nehamer je najavio formiranje nezavisne istražne komisije koja treba da rasvetli taj slučaj, ali nije ostao dužan ni svom prethodniku Kiklu.

– Začuđuje da je najbučniji onaj (Kikl) koji je odgovoran što je BVT razorena, a partnerske službe izgubile poverenje čime je stvorena nebezbedna situacija u Austriji – rekao je Nehamer.

Uzalud nadzor

Međutim, optužbe Kikla, sada šefa poslaničkog kluba FPOe, svakako zabrinjavaju. On kaže da je Nehamer pogrešno informisao javnost o Fejzulaju. Prema Kiklovim rečima, Fejzulaj i njegovo okruženje su bili pod nadzorom BVT i nepoznanica je zašto služba nije odavno delovala. Kikl misli da je atentat mogao biti sprečen i pominje dve tajne operacije – Ansa i Zulu.

On je objasnio da se Ansa sprovodi od početka godine i tiče se nadzora islamističke scene u Beču, uključujući Fejzulaja. Operacija Zulu se odnosila na islamističku grupu u Sankt Peltenu, gde je posle napada u Beču policija pretresla stanove. Kikl postavlja pitanje zašto na osnovu prikupljenih informacija Fejzulaj nije ponovo zatvoren, budući da je bio na uslovnoj slobodi. Takođe, bivši ministar policije vidi izdaju u redovima BVT, odnosno curenje informacija.

– Za utorak je bila je planirana velika operacija protiv islamista Ramzes. Ona je podrazumevala pretres stanova islamista, što je bio razlog zbog koga se Fejzulaj odlučio da izvede teroristički napad dan ranije – tvrdi Kikl.

Život na račun države

Kujtim Fejzulaj živeo je od državne pomoći. On se po izlasku iz zatvora prijavio Servisu za zapošljavanje (AMS) i od maja je dobijao socijalnu pomoć od 917,35 evra. Uz to je živeo je u jeftinom socijalnom stanu u 22. bečkom okrugu.

Važna podrška srpske zajednice

Kabinet austrijskog kancelara Sebastijana Kurca zahvalio se Udruženju Srba u Austriji na poruci saučešća i solidarnosti povodom terorističkog napada u Beču.

“Hvala na prijateljskim rečima. Veoma cenimo ovaj gest u teškim danima, kao i podršku srpske zajednice u Austriji. To je bio kukavički napad na našu demokratiju, vrednosti i liberalni model življenja. Kao što je rekao kancelar u svom govoru, nećemo dozvoliti da mržnja pojedinaca podeli naše društvo. Austrija neće dozvoliti da je zastraše teroristi i nastaviće da se zalaže za fer i otvoreno društvo, u kome netolerancija i ekstremizam nemaju mesta”, naglašeno je u poruci.

Zakletva na arapskom

Predsednik bečke policije Gerhard Pirstel rekao je da se istražuje kako je napadač dospeo do mesta zločina jer je uvidom u video-materijal ustanovljeno da nije koristio podzemnu železnicu. Takođe, analizira se video-snimak od 3. novembra prošle godine, na kome polaže zakletvu Islamskoj državi na arapskom.

– Pitanje je da li on izgovara reči ili je to naknadno dodato. Nejasno je gde je mogao da nauči tako da govori arapski – objasnio je Pirstel.

Generalni direktor za javnu bezbednost Franc Ruf rekao je da je Kujtim Fejzulaj još u avgustu 2018. hteo da putuje u Avganistan, ali nije dobio vizu, pa je preko Turske pokušao da se domogne Sirije i pridruži Islamskoj državi.

Turske vlasti su ga uhapsile i proterale u Austriju 9. januara, gde je uhapšen kao terorista, na osnovu čega je kasnije osuđen na zatvorsku kaznu.

Trebalo je da poslušamo Srbiju

Austrijski političar našeg porekla Nemanja Damnjanović (FPOe) podseća da je Srbija je odavno upozoravala nadležne da je Beč centar salafista sa Balkana, ali da očigledno nije bilo dovoljno sluha.

– Upozorenja o mogućim terorističkim napadima su se obistinila. Rezultat je, nažalost, smrt nevinih ljudi i to je velika tragedija za Bečlije i Evropu – kaže rekao je Damnjanović za “Vesti”.

On je ističe da je napad u Beču još jednom pokazao da terorizam ne bira mesto ni vreme, a da je teroristima nevažno da li se nalaze u Evropi, Aziji, Americi, te da su uvek spremni za ubistva nedužnih koji su samo želeli da izađu na piće pre drugog zaključavanja zbog virusa korona. On podseća da je FPOe nebrojeno puta govorio o terorizmu, o njegovoj prisutnosti u Austriji, a da su na to stizale samo kritike.

Damnjanović zaključuje da Beč, nažalost, više ne pripada najsigurnijim gradovima u Evropi i svetu i kritikuje proces deradikalizacije jer ne donosi predviđene rezultate.

– Upitao bih ministra unutrašnjih poslova na koji način je počinilac, koji je bio u procesu deradikalizacije, uspeo da obmane one koji su bili nadležni da daju ocenu o njemu. To je greška, i svi odgovorni trebalo bi da se suoče s posledicama – kaže Damnjanović.

On kritikuje i levičarske partije, posebno Zelene, koji su tražili razoružanje policije. Damnjanović kaže da oni ne žive u realnosti i da je vreme da postanu svesni da je terorizam zastupljen u društvu opasan i da odnosi nevine žrtve.

– Da je policija bila takva kao što Zeleni traže, bilo bi još više žrtava među građanima, ali i policajcima – ističe Damnjanović i zaključuje da Beč i cela Austrija treba da imaju još više policijaca.