EPA-EFE/Yves Herman
Odmazda velikih: Radovan Karadžić

Ćerka prvog predsednika Republike Srpske, Sonja Karadžić Jovičević, ističe da porodica Radovana Karadžića apsolutno i s razlogom strahuje za njegov život, nakon odluke Haga da izdržava doživotnu kaznu u britanskom zatvoru punom robijaša radikalnih islamista.

Ona kaže da ima razumne osnovne da sumnja da je odgovor “jedne druge zemlje davno stigao i da je sakriven i ignorisan samo da bi se proguralo ovako najgore rešenje po Radovana Karadžića”.

– Poražavajuće je za ljudska prava i za pravo uopšte da postoji tolika želja jednog čoveka da se Radovan Karadžić dovede u stanje konstantne i žestoke životne opasnosti – poručila je Sonja Karadžić-Jovičević.

Ona je za medije navela da je potpuno neshvatljivo da Savet bezbednosti kao osnivač Haškog tribunala dopušta da jedan čovek krši pravilo koje je ispostavljeno zahvaljujući Nelsonu Mendeli, a to je da svaki zatvorenik mora da služi kaznu što bliže porodici.

– Što se nas tiče, porodice Karadžić, ovim je znatno otežana Radovanova životna situacija. Apsolutno mu je ugrožen život, a nama je otežana bilo kakva mogućnost da ga posećujemo zbog viza i svih drugih okolnosti. Urađeno je sve suprotno uspostavljenoj praksi Saveta bezbednosti, a da vam ne govorim i da postoji želja da bude 24 sata dnevno konstantno ugrožen ili u samici. Ovo je svesna priprema ubistva Radovana s predumišljajem – ocenila je Sonja Karadžić-Jovičević.

Tajni transfer

I dalje je nepoznanica da li je Karadžić već prebačen u Veliku Britaniju jer dosadašnja praksa je bila da Sud obelodanjuje informacije o transferu osuđenika u druge zemlje tek pošto oni budu smešteni. Za sada je jedino izvesno da će prvih nekoliko nedelja Karadžić biti u Londonu, u zatvoru Belmarš, u koji se smeštaju svi osuđenici koji dolaze u ovu zemlju.

Posle tog prijemnog perioda, koji može da potraje nekoliko nedelja, može se očekivati da je da će Karadžića prebaciti na sever, u Škotsku i zatvor HMR Frankland u kom je već predsednik Liberije Čarls Tejlor.

Odbijena žalba

Karadžićev advokat Piter Robinson objavio je da je sud odbio njegovu žalbu na prebacivanje u britanski zatvor.

– Američki advokat ocenio je da je tom odlukom Haški sud Karadžića osudio na samicu do kraja života ili na smrt u rukama muslimanskih ekstremista u britanskim zatvorima. Predsednik Karadžić razume da ne može da bira mesto u kome će služiti kaznu. Ipak, bilo bi neodgovorno da ga Hag pošalje u državu u kojoj bi bio u opasnosti ili bi morao da izdržava kaznu u samici, kada su na raspolaganju druge države u kojima ovi problemi ne postoje. Bude li Karadžić ubijen u zatvoru u Velikoj Britaniji, Hag će od njega stvoriti mučenika, što će zauvek potkopati rad ovog suda – ističe Robinson.

Sužanj Belmarša: Džulijan Asanž

Asanž cimer

Prijemni zatvor Belmarš je jedan od osam britanskih kazamata “A kategorije”, odnosno najvišeg stepena zaštite. Pritom postoji mogućnost da će upravo zbog visokog rizika Radovan Karadžić biti baš u onom delu ovog zatvora u kome se trenutno nalazi i Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, koji je objavljivao procurile podatke i razotkrio ratne zločine i korupciju. Prema podacima drugog uzbunjivača, Edvarda Snoudena, Asanž je od 2010. godine na listi za lov američkih tajni službi. Asanž je optužen za navono silovanje, a sada u Belmaršu čeka odluku o izručenju SAD.

Samo ne u Vejkfild

Za Tamaru Krstić, kćerku generala Radislava Krstića koji je 2010. godine jedva preživeo napad radikalnih muslimana u zatvoru Vejkfild u Zapadnom Jorkširu, najvažnije je da Karadžić ne bude prebačen u taj kazamat.

– Da je moj otac ostao u tom zatvoru, sumnjam da bi izašao živ – kaže Tamara Krstić.

Izolacija dodatna kazna

Mnogi advokati tvrde da bi jedno od najboljih rešenja bilo da Radovan Karadžić bude smešten u izdvojeni blok i da bude sam u ćeliji. Tu mogućnost je već iskoristio predsednik Liberije Čarls Tejlor. On je u zatvoru Frankland u bolničkom krilu i bez kontakata sa zatvorenicima.

Na tu opciju je u žalbi ukazao i sam Karadžić.

– Jedina mera protiv opasnosti bila bi samica, ali to ne bi bili humani uslovi za ostatak mog života. Presuda ne propisuje ovu dodatnu kaznu, a niko drugi nema pravo da je uvede. Osim toga, ne nameravam da se odreknem kulturnih ili profesionalnih potreba i interesa, što znači da će mi biti potrebno mnogo knjiga i publikacija, kompjuter za pisanje, internet, mada u kontrolisanim uslovima. Nameravam da nastavim da se borim za pravdu, za moju slobodu, kao i da da pišem knjige. Nisam siguran da bih za ove potrebe imao razumevanje u britanskim zatvorima – naveo je Karadžić.