Ubice Slavuja i Peranića i dalje nepoznate

0

Kolege odale počast: Novinari kod mesta otmice
 

– Naše kolege nisu bili ovde ni kao turisti, niti su nosili oružje, niti su nosili bilo kakvu uniformu. Oni su nosili olovku, svesku, diktafon i radili svoj posao. Zato sa ovog mesta gde su oni poslednji put viđeni pre 16 godina ne očekujem nikakvo milosrđe, nego pre svega solidarnost nas kolega – kazao je Budimir Ničić, predsednik Društva novinara Kosova i Metohije.

 

OEBS: To je žalosno

Šef Misije Oebasa na Kosovu i Metohiji Žan Klod Šlumberže izjavio je da je žalosno što ni posle 16 godina od nestanka Slavuja i Perenića nema odgovora o njihovoj sudbini.
On je istakao da svaki slučaj kidnapovanja ili ubistva mora biti rešen, pa tako i nestanak srpskih novinara.

– Ako mi kao sedma sila za ove godine nismo uspeli da nateramo nadležne da pronađu naše kolege, ne znam koliko ćemo uticati na nadležne da se otkriju i ostali zločini, a zločinci imenuju i kazne – dodao je Ničić.

UNS i DNKiM već su dva puta postavljali ploče, ali su ih nepoznate osobe rušile i odnele.
Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha.

 

Prema podacima porodica poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova. Automobil u kome su bili, plava zastava 128, nikada nije pronađen.

Postavljanju ploče prisustvovali su i predsednik GI Srpska Vladeta Kostić, kao i gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here