Ubijena četiri pirata kod obale Kameruna

0

Agencija Rojters navela je da je kamerunska vojska uništila čamac napadača i konfiskovala skriveno oružje. Trojica ranjenih su pritvorena , a dva člana njihove posade su nestala.

Ribarski brod "Rouz tri", koji su pirati napali, pripadao je kompaniji "Atlantik Šrimer ltd.".

Ovo je bio prvi napad pirata još od marta u Gvinejskom zalivu, kada je grupa naoružanih ljudi napala brod naftne kompanije "Rojal dač šel" i otela četiri člana posade.

Kamerunske snage istražuju ko je odgovoran za poslednji napad u ovoj oblasti, blizu granice sa Nigerijom, koja je utočište mnogim pobunjeničkim grupama i krijumčarima.

Bivši komandant pobunjeničke grupe Ebi Dari "Savet odbrane i bezbednosti delte Nigera" poslao je u avgustu pismo vladi Kameruna u kojem je upozorio na napad njihovog bivšeg saveznika "Boraca za slobodu Bakasija".

"Napad je potvrda pisma koje sam poslao vladi Kameruna", izjavio je Dari, koji je organizovao serije piratskih napada tokom 2007. i 2008. godine.

Pobunjenička grupa "Borci za slobodu Bakasija" traži kompenzaciju u ime Nigerijaca koji su bili primorani da napuste poluostrvo Bakasi, nakon što je ta zemlja, oko koje se vodio spor, predata Kamerunu prošle godine.

Mnogi iz ove grupe su se tokom poslednje tri godine pridružili drugim pobunjeničkim grupama u Delti Nigera u pljačkanju naftnih i ribarskih brodova, kao i priobalnih gradova u Gvinejskom zalivu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here