Krvavi napad specijalnih jedinica ROSU na narod u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, u kom je kroz leđa i vrat teško ranjen Srećko Sofronijević, a desetine ljudi povređeno, doveo je i do prve žrtve. U Zvečanu je preminula Vera Đelić (71), u čije dvorište su albanski specijalci ispalili veliku količinu suzavaca i šok-bombi.

Veričin sin Igor navodi da je ona pretrpela veliki stres i gušenje od suzavaca, pa je uveren da je to umnogome doprinelo tome da ona premine istog dana oko 17 časova.

– U dvorištu naše kuće bilo je kao u Bejrutu. Na tako malom prostoru ispaljeno je dvadesetak patrona suzavca i veliki broj šok-bombi. Na sama ulazna vrata je palo pet ili šest patrona suzavaca, majka se gušila, kao i moj otac Nikola, koji je mokrim peškirima pokušavao da zaštiti oboje i olakša disanje. Ja ne poričem da je moja majka bila bolesna, ali ne teško. A umrla je istog dana kada je pretrpela stres i gušenje, i sigurno su doprineli da se njeno stanje u trenutku pogorša. I moj otac je imao mučnine i povraćao je, suzavac je i njemu naškodio, ali je on zdraviji, pa je uspeo da prebrodi – rekao je Igor Đelić.

Ranjen na vađenju krompira

Za to vreme, lekari KBC Severna Mitrovica bore se za život Srećka Sofronijevića (36). Direktor ove ustanove dr Zlatan Elek kaže da je njegovo stanje stabilno, ali da opasnost nije prošla. Elek je podsetio da je Sofronijeviću metak izlomio desnu lopaticu, desno drugo rebro i izašao na prednju stranu vrata.

– On je noćas imao povišenu temperaturu i pritisak, ne može da govori ni da otvori oči. Nadamo se da će već za nekoliko dana izaći iz intenzivne nege, ali je još pod 24-časovnim prismotrom – rekao je dr Elek, a pojedini žitelji Severa Kosova pričaju da je Sofronijević pogođen dok je sagnut nad motikom vadio krompir.

Borba za život: Srećko Sofronijević

Kipi bes

Dan nakon sukoba naroda i prištinskih specijalaca na Severu Kosova na prvi pogled izgleda kao da se ništa nije desilo, ali Srbi ne kriju da su pod pritiskom i uplašeni. Barikade su uklonjene, škole i obdaništa kraj kojih su jurišali specijalci ROSU opet rade, ali svi napeto osluškuju da li će sirene za uzbunu opet da se oglase.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da narod sa Severa traži zaštitu države Srbije jer više ne mogu da predvide šta im sprema Priština.

– Pucalo se po porodičnim kućama u kojima su bile bebe trudnice, majke… Naš narod je uplašen, ali i besan, ovo više ne može da se trpi – rekao je Simić i dodao da su Srbi odlučni da opstanu na KiM.

Paljba: Suzavcem u dvorišta

Žali četvoro unučadi

Iza Vere Đelić, osim supruga Nikole i Igora, ostali su i ćerka Danijela i zet Bojan, zatim, braća Jovo i Branko s porodicama, i unuci Luka, Mateja, Martin i unuka Nikolina.

Branićemo vas i pobediti

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa Srbima s Kosmeta u Raški, gde je prethodno obišao garnizon Vojske Srbije, kao i jedinicu Žandarmerije iz Kraljeva.

On je razgovarao i sa uplakanom sestrom od strica ranjenog Sofronijevića. Narodu je ispričao da je pozvao predstavnika EU Miroslava Lajčaka i rekao mu:”Zauzdajte ih ili ćemo mi to učiniti”.

– Lajčak je odgovorio da rade na tome i onda su ih naterali da se povuku – rekao je Vučić.

On je ukazao da je 2013. godine odbio tačku 14 Briselskog sporazuma koja je predviđala da Kosovo dobije članstvo u UN, te dodao da je tada trebalo podizati celu Srbiju, jer skoro da nije bilo ni borbenih aviona.

– Nama će spas biti Briselski sporazum jer oni (Priština) neće da ga primene – rekao je Vučić.

Srbi s Kosmeta preneli su da su odlučili da se sledeći put brane svime čime raspolažu, a Vučić im je odgovorio da Srbija nema izbora i da neće dozvoliti pogrom.

– Ako ovako nastave, onda zaista nećemo imati izbora, a moja poruka njima je da ćemo čuvati mir. Razumeo sam vašu odluku i voleo bih da ste malo razmislisli, a šta god da se desi, Srbija i Beograd će biti uz vas – poručio je Vučić.

Predsednik je ponovo zatražio da NATO radi svoj posao, a Albanci ne pokušavaju da opet dovode Srbe u red.

– Ako to pokušaju, ne samo da ćemo da zaštitimo našu decu na Kosmetu već ćemo u toj borbi i da pobedimo – rekao je Vučić, koji je zbog toga pozdravljen ovacijama naroda s Kosova.

Nagovor sa Zapada

Aleksandar Vučić rekao je Srbima s Kosmeta da su za poslednji napad Albanci imali podršku barem jedne države Kvinte (Velika Britanija, SAD, Nemačka, Francuska i Italija), a koja nije članica EU (SAD i ili Velika Britanija).

– Neke zapadne sile požuruju Albance jer imaju želju da se sve uruši i destabilizuje. Cilj im je i destabilizacija Srbije – rekao je Vučić.

Postajemo protektorat Srbije

Bivši glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri rekla je da postoji rizik da se Sever pretvori u protektorat po scenariju Srbije, prenosi portal Kljan Kosova.

Tahirijeva je za vreme napada prištinskih specijalaca na goloruk narod izjavila da je situacija na Severu unače napeta. Iako je utvrdila da je intervencija policije zakonita, ona je rekla da vlada Aljbina Kurtija u Prištini mora da bude oprezna i kontroliše situaciju kako ne bi dozvolila da stvari dođu dotle da se odlazi u Brisel.

– Postoji opasnost da se ceo Sever pretvori u protektorat, što je đavolski scenario Srbije. Skrenula sam pažnju na ovaj scenario kada se vlada u briselskom dijalogu složila da Kfor bude raspoređen u zoni dva granična prelaza na severu – rekla je Tahirijeva.