Tanjug/AP

Porodice Punoš i Bulaja iz okoline Benkovca, čiji su najbliži srodnici su brutalno ubijeni tokom i posle hrvatske akcije “Oluja” 1995. godine, nedavno su dobili izvršna rešenja po kojima na sudskih troškova moraju da plate više oko 24.000 evra samo zato što za ta ubistva niko nije osuđen.

Porodica Punoš državi treba ukupno da “nadoknadi” oko 100.000 kuna, odnosno oko 14.000 evra. Zajedno s njima, tužbu je podnela i porodica ubijenih Milke (85) i Dragice Bulaja iz susednog benkovačkog sela Laškovica, zaseok Nadoveza.

Priznao, pa porekao

Članovi ove porodice potvrdili su za “Vesti” da moraju ukupno da plate oko 10.000 evra na ime sudskih troškova.

– Našoj rođaki koja se vratila u Hrvatsku već su počeli da odbijaju od penzije. Mi smo u Srbiji i pretpostavljam da ćemo, ako ne platimo, prilikom sledećeg ulaska u Hrvatsku biti tretirani kao zločinci – priča jedan od rođaka.

On objašnjava da su obe porodice podnele zajedničku tužbu na osnovu prethodno podignute optužnice protiv više pripadnika izviđačke satnije 113. šibenske brigade Hrvatske vojske.

– Među njima je bio i Mate Šindija iz Bibinja kod Zadra koji je policiji priznao da je počinio sva tri zločina. Tako su se naše porodice povezale. Međutim, on je povukao to priznanje i na kraju je oslobođen svih optužbi. Najveći apsurd jeste taj što su sudske vlasti u Hrvatskoj, ako već ne znaju ime konkretnog ubice, umesto da postupe po principu komandne odgovornosti po kojoj je većini Srba presuđeno u Hagu, bukvalno od nas tražile da pronađemo počinitelja – priča rođak ove dve ubijene žene.

Savo Štrbac

Otpis dugova

Savo Štrbac kaže da većina porodica koje nisu u mogućnosti da plate sudske troškove mogu da se obrate nadležnom sudu koji će, posle uvida u njihovo imovinsko stanje – otpisati teret dugova. Rođaci ubijenih Milke i Dragice Bulaja ističu da je njima jedina želja da Hrvatska prizna da su one žrtve ratnog zločina.

– Kad je počela “Oluja”, Srbi su pozivani da ne napuštaju domove i da im se garantuje apsolutna bezbednost. I njih dve, ali i mnogi drugi su ubijeni samo zato što su poverovali u to. Zar to nije onda dvostruki ratni zločin u kome su odgovorni i pojedinci, ali i država – ističu sagovornici “Vesti”.

Krivi “teroristi”

Štrbac kaže da Hrvatska na više načina pokušava da izbegne “blaćenje” akcije “Oluja”, ali i celi Domovinski rat.

– U nekim presudama se navodi da zločine nisu počinili ni vojnici ni policajci, već – kriminalci. Za slučaj ubistava u Varivodama i Gošiću se otišlo i korak dalje. Zbog ogromnog pritiska međunarodne javnosti porodice su dobile odštetu pošto je sud utvrdio da su ubijeni bili žrtve “terorističkih akata”, a da se nikada nije otkrilo ko su ti “teroristi” koji su slobodno činili zločine u vreme kad je ovaj deo Hrvatske bio pod punom kontrolom hrvatske vojske i policije – ironično primećuje predsednik Veritasa.