pixabay.com

Svaki novi električni automobil u EU sa četiri ili više točkova od 1. jula će morati da, iz bezbednosnih razloga, imaju ugrađen akustični sistem za uzbunu (AVAS), koji će praviti kontinuiranu buku od 56 do 75 decibela ako se vozilo kreće brzinom do 20 kilometara na čas.

Kako navode specijalizovani automobilski listovi širom EU, pešaci će za par nedelja, kada na snagu stupi novi zakon, imati mnogo manje razloga da pogled skreću sa svojih mobilnih telefona kada se budu uključivali u saobraćaj.

Novi zakon, koji je donet posle kritika javnosti zbog nečujnosti električnih vozila, jer predstavlja opasnost za druge učesnike u saobraćaju, predviđa da samo električni automobili, ne i motocikli, ubuduće imaju ugrađen AVAS, bez posebnih preporuka o tonalitetu samog zvuka.

Takvu zakonsku regulativu su neki proizvođači automobila već iskoristili, pa je, na primer, britanski “Jaguar” svoje nove električne automobile opremio sistemom AVAS koji zvuči slično kao svemirski brod, dok se nemački BMW opredelio za klasičan zvuk benzinskog motora.

Predviđenih 56 decibela nije preterana buka, s obzirom da, na primer, kamion sa dizel motorom pri prolasku pored pešačkog prelaza proizvodi oko 85 decibela.

Prema poređenu pojedinih automobilskih listova, 56 decibela je buka koju proizvodi klima uređaj ili električna četkica za zube, tako da pešaci koji se kreću slušajući muziku na slušalicama neće moći da čuju ni novije električne automobile.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here