wikipedia.org/Petar Milošević
Spomen-područje Jasenovac

U pitanju je “bezobrazna ucena” u kojoj se naučna ustanova “umesto naukom bavi politikom”, komentariše akademik Vasilije Krestić uslove Hrvatske akademije znanosti i umetnosti (HAZU), a koje bi Srbija, prema njihovim standardima trebalo da ispuni, kako bi nastavila proces evrointegracija.

U aktu “Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska Evropsku uniju”, podsetimo, Hrvatska akademija je

iznela čitav niz uslova koje bi Srbija trebalo da ispuni, uključujući i odricanja od tvrdnji da je tokom Drugog svetskog rata nad Srbima u NDH počinjen genocid, da je u poslednjem ratu Srbija izvršila agresiju, ali i da se ne sprečava proglašavanje Alojzija Stepinca za sveca.

– Taj “račun” koji nam je ispostavljen ne liči ni na ništa drugo nego na ustaško ponašanje Pavelića i njegovih naslednika. Očigledno je da se politika u Hrvatskoj ne menja, jer se i dalje sve zasniva na “hrvatskom državnom i povijesnom pravu”, a to znači ideologiju velike Hrvatske, etnički čiste Hrvatske i religiozno isključivo rimokatoličke Hrvatske. Ovome može da parira samo zrela, racionalna politika strogog reprociteta “koliko dobiješ – toliko daš”. U protivnom, stalno ćemo biti ucenjivani i iskorišćavani – kaže akademik Krestić.

Komentarišući neke od zahteva HAZU, Krestić kaže da je većina zasnovana na “političkim, a ne naučnim osnovama”.

– Mogla bi se posebna knjiga napisati o tome. Zamislite kakva je aktuelna hrvatska politika, ukoliko nauka stoji iza tvrdnje da se Srbi odreknu “mita o Jasenovcu”, a posebno broju ubijenih. To nisu podaci Srba, već dokumenta najviših nemačkih oficira. Očigledno je cilj da na kraju priznamo da tokom NDH ili nije bilo genocida ili je on bio u mnogo manjim razmerama nego što je nauka utvrdila – ističe naš sagovornik.

Objašnjava da je slična situacija i kada je reč o zahtevima da Srbija ne koči proglašavanje Alojzija Stepinca za sveca ili tvrdnje da je na Hrvatsku 1991. izvršena agresija.

– Trebalo bi da se ponašamo kao da ne postoji izveštaj Viktora Novaka srpskoj vladi iz 1935. godine u kojoj ih upozorava na aktivnosti Stepinca dok je bio u zagrebačkoj nadbiskupiji. Trebalo bi da priznamo da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku i zaboravimo ono što je Franjo Tuđman rekao, da “rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije željela”. On je to rekao narodu na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu. Postoji i čitav niz drugih dokaza, ali oni drsko i bezobrazno optužuju druge. Oni nisu krivi ni za genocid, ni za egzodus 400.000 Srba iz Hrvatske, ni za prisilno pokatoličavanje Srba koje je počelo u okviru NDH, a traje i dan-danas. Zamislite zahtev naučne ustanove o prihvatanju Hrvatske pravoslavne crkve kao autentične, mada je osnovana za vreme NDH. Nažalost, ovakvi suludi zahtevi će se ponavljati sve dok pokušavamo da steknemo njihove simpatije. Verujte, nema te cene koju možemo platiti da bismo to dobili. Možemo samo Bogu da se molimo da se njihov odnos prema Srbima i Srbiji promeni, a to je u perspektivi moguće tek za 100 godina – zaključuje akademik Krestić.

Ustupci

Akademik Krestić kaže da Srbija čini sve kako bi izgradila dobrosusedske odnose, ali da Hrvatska to doživljava kao slabost i zloupotrebljava.

– Ne proglašavamo Dan genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima da ne bismo “uvredili Hrvate”. Istovremeno obnavljamo rodnu kuću Bana Jelačića mada je reč o jednom od najvećih srbomrzitelja koji je otvoreno govorio da “neće biti dovoljno štrika za vešanja Srba”.

Prava Bunjevaca

Na listi zahteva hrvatske Akademije je i da se Bunjevcima prizna “da su Hrvati rimokatoličke vere”.

– Zamislite nivo te bahatosti i ucena da moramo Bunjevcima da priznamo ono što je Tito svojevremeno naredio, a što oni sami ne žele da budu. Bunjevci ne žele da budu ni Srbi, ni Hrvati, već ono što jesu, a sada mi treba da učestvujemo u projektu da se na silu proglase Hrvatima. Užas jedan – ocenjuje Krestić.

Primitivni ton mržnje

Na dokument Hrvatske akademije znanosti i umetnosti reagovao je Izvršni odbor SANU, koji je naveo da je “zatečen primitivnim tonom mržnje”.

– Bez iluzija da će se iko od onih u međunarodnoj zajednici, koji su nas neumorno podučavali novim civilizacijskim vrednostima, oglasiti povodom ovog huškačkog političkog pamfleta, sami, upravo iz poštovanja prema svim žrtvama logora smrti – nećemo ulaziti u obezvređeni prostor replike sa onima koji besramno koriste izraz ‘jasenovački mit’. Ali je dobro i korisno da znamo šta misle! – piše u saopštenju SANU.