EPA/Antonio Bat

U Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona promovisan je dodatak udžbeniku istorije za deveti razred osnovne škole, autora Almire Bećirović i Nazima Ibrahimovića, u kojem, između ostalog, piše da su “Srbi agresori na BiH”.

Ibrahimović je, inače, bio pripadnik Armije BiH od 1992. do 1995. godine, a inicijativu za kreiranje ovog udžbenika je 2017. godine pokrenuo Midhat Čaušević, poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih, rekao je za “Nezavisne novine” da se u jednom delu ovog udžbenika govori da autori žele da se istorija uči zasnovana na činjenicama, dok se u drugom delu potpuno izvrću činjenice.

Kojić je naveo da autori govore da će deca izučavati “opsadu Sarajeva”, i napominje da je jasno i nedvosmisleno dokazano da se tu radilo o blokadi, što je utvrdila i Međunarodna nezavisna komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu.

– Imamo situaciju gde je takođe dokazano da je srpska zajednica uništena u Sarajevu i da su Srbi stradali na različite i brutalne načine. Postavljam pitanje da li će to učenici izučavati, i to kako su Srbi stavljeni izvan zakona, odvođeni iz svojih stanova, ubijani, i kako su njihova stradala tela stajala danima. Epilog svega je klasično etničko čišćenje sarajevskih Srba i njihov egzodus koji obeležavamo 16. marta – naglasio je Kojić.

Istoričar Borivoje Milošević rekao je za “Nezavisne” da ovaj udžbenik predstavlja samo jednu, pojednostavljenu sliku građanskog rata u BiH, i da zastupa interese samo bošnjačkog naroda.

Milošević ističe da su ti događaji bili mnogo kompleksniji, dok u udžbeniku posebno Srbi, ali i Hrvati zastupljeni kao oni koji su jedini krivci za sve što se dešavalo tokom građanskog rata, a da su Bošnjaci ti koji su jedini žrtve ovog sukoba.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here