pixabay.com
Dobile ohrabrenje: Buduće majke žrtve zloupotreba

Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja krenulo je u zaštitu trudnica i porodilja objavom „crne liste“ srpskih poslodavaca koji su prekršili njihova prava. Pridružio im se Centar za mame u nameri da zajedničkim snagama stanu na put takvom odnosu prema ženama, a direktorka Centra Jovana Ružičić ukazuje da ova akcija daje odgovor na pitanje šta uraditi ako se krše prava žena tokom trudnoće ili porodiljskog odsustva.

Prava budućih majki i onih koje su to tek postale prekršilo je osam poslodavaca iz firmi širom Srbije, a one su u najvećem broju slučajeva dobile otkaz ili im Ugovor o radu koji su potpisale sa firmom nije produžen. Lista sa imenima tih firmi objavljena je na sajtu Ministarstva i Centra, a Jovana Ružičić se nada da će ta objava naterati poslodavce da se drže zakona.

– Naša ideja je bila da što više građana Srbije čuje da postoje preduzeća koja krše prava tih žena, a mame da ohrabrimo da prijavljuju ovakve slučajeve, ali i da inspekciju rada podstaknemo u delovanju kada su ovakvi slučajevi u pitanju, ali i da poslodavcima pošaljemo poruku da ne mogu da rade šta hoće – kaže za „Vesti“ Jovana Ružičić.

Ona veruje da će „crna lista“ podstaći na poštovanje zakona, odnosno da će probuditi i naterati srpske poslodavce da shvate da mame nisu laka meta i da se njihova prava moraju poštovati.

Da se žene svakodnevno suočavaju sa kršenjem zakona, njihovih prava, ali i rodnom diskriminacijom, za naš list ukazuje predsednica Sindikata Ranka Savić. Ona konstatuje da se o toj lošoj praksi za žene nažalost čuje tek kada mediji pokrenu priču.

– Naš sindikat je imao nekoliko intervencija kod velikih kompanija zbog kršenja prava žena i rešavali smo ih zakazujući hitan sastanak u roku od 24 sata. Međutim, to su ad hok rešenja i mi smo upozoravali ministra za rad Zorana Đorđevića da se zakoni ne poštuju – kaže Savićeva.

Ministar je rekao da tom listom i uvođenjem linije za prijave država želi da zaštiti trudnice, porodilje i majke i omogući im ostvarenje svih prava.

Čelnica ASNS, međutim, smatra da je to gašenje požara, a da „Srbiji treba sistemsko rešenje problema“.

– Zakoni su nam dobri, ali je njihova primena loša. Vlast mora da kažnjava nesavesne vlasnike firmi – kaže Savićeva i naglašava da se tako ne može voditi neophodna sistemska borba za povećanje nataliteta.

Na sajtovima Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja i Centra za mame kao firme koje krše prava trudnica i porodilja navedeni su: Hronos kompjuters, Vranje, Stilos, Bomar i TCD iz Novog Sada, Privredno društvo Unikomerc filter, Prokuplje, Džou Mak, Žitorađa, trgovina Mis Ju, Kopaonik i motel Solej, Aleksandrovac.

Te firme su na listu dospele po prijavi kršenja prava trudnica ili porodilja Inspekciji rada, koja je potom utvrdila da postoji prekršaj. Sledeća lista biće objavljena u prvoj nedelji oktobra.

Neravnopravne u društvu

Predsednicu ASNS Ranku Savić (na slici) pronašli smo u Kragujevcu na Forumu žena sindikata kompanije Zastava, a ona nam je otkrila da osim pomenutog kršenja prava budućih i mladih majki ima i drugih problema koji se svode na lošiji položaj žena u društvu.

– Tu, na primer, spada povratak porodilje na lošije radno mesto ili joj se kaže da naredne dve godine ne sme da zatrudni. One sporije napreduju od muških kolega, a više je zaposlenih muškaraca od žena – kaže Savićeva opisujući položaj zaposlene žene u srpskom društvu.

Anonimna prijava

Prijava nepravilnosti u oblasti rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja može da se podnese i telefonom. Poziv je besplatan, a prijava poslodavca anonimna. Ministar rada Zoran Đorđević podsetio je da su sankcije su postojale i ranije, ali da su neki poslodavci svesno plaćali kazne, a osim toga nisu imali nikakve druge posledice.

– Iskustvo iz borbe protiv rada na crno pokazalo je da ljudi gledaju kada je neko na toj listi – rekao je nedavno Đorđević i istakao da je postojala nedoumica kod radnica na određeno vreme iako i njima ugovor mora da bude produžen do isteka porodiljskog bolovanja.