Učionice prazne zbog registarskih tablica

0

Bez kosovskih tablica nema ni nove školske godine
 

Provera vozila je u toku, a osim lokalnih vlasti u rešavanje su se uključili i predstavnici međunarodne zajednice.

 

Dok se već danas očekuje da put škola krene dvanaest autobusa koji su i ranijih godina prevozili đake, šestoro učenika iz Bresovika nadomak Peći neće stići do svojih klupa. Vlasnik vozila koji je ranije prevozio đake, zbog neizmirenih računa, odbio je da te osnovce i srednjoškolce vozi i ove godine, tako da nemaju kako da stignu do 15 kilometara udaljenih učionica u Goraždevcu.

 

Biće sve u redu

Organizovanim prevozom do škole ide najviše đaka u opštini Gračanica, čiji se gradonačelnik Branimir Stojanović nada da će problem uskoro biti rešen.

– Najbitnije je da se obezbedi prevoz za učenike, a sve eventualne nepravilnosti neka se kasnije istražuju – kaže on.

– Lokalna samouprava koja plaća troškove prevoza, a koja je u blokadi, traži način da reši i ovaj problem – kaže Predrag Stojčetovič, načelnik školske uprave u Kosovskoj Mitrovici.

 

1.600 prvaka

Nastava u svim osnovnim i srednjim školama na Kosovu i Metohiji koje rade po nastavnom planu i programu Srbije počela je na vreme. U srpskim školama nastavu će pohađati oko 25.000 učenika, od kojih su oko 1.600 prvaci.

Nova školska godina u selima u opštini Dragaš u Gori, gde nastavu na srpskom jeziku pohađa blizu 900 učenika, a stotinjak njih uči po kosovskom sistemu na bošnjačkom jeziku, počela je sa manjim problemima.

U istoj osnovnoj školi u selu Brod, koju pohađa 150 učenika, nastava na srpskom se odvija po podne, a na bošnjačkom jeziku pre podne. Inače, nastava je počela tek pošto su, uz posredovanje Oebsa, direktoru koji radi po srpskom nastavnom planu i programu vraćeni ključevi od škole, ali ne od biblioteke, kabineta za informatiku i školske arhive.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here