Učite decu o Vidovdanu!

0

 

 

Ako srpski roditelji ovde ne budu upoznavali svoju decu sa srpskom istorijom i nacijom uopšte, onda ona nemaju gde o tome da nauče. Ovo je bila jedna od poruka sa vidovdanske akademije u Srpskom centru Bonirig u Sidneju.

Govoreći o značenju Vidovdana za srpski narod, protonamesnik Nemanja Mrđenović poručio je na akademiji da je "vrlo važno da roditelji govore svojoj deci o tome".

 

Bogat program

U programu su učestvovali članovi pozorišta "Pilipenda" Sergej Kožul, Dušan Timarac i Milan Gutić, dečji hor i polaznici škole srpskog jezika pri Srpskom centru, kao i članovi ovdašnjeg folklornog ansambla Ravna gora, pod vođstvom Gorana Nikolića.
Jedan broj posetilaca bio je razočaran zbog odsustva istoričara Čedomira Antića iz Beograda, koji je dva dana ranije najavljen kao specijalni gost akademije. Za njega je rečeno da zbog porodičnih razloga nije mogao da doputuje.
Prošlog vikenda, vidovdanska akademija priređena je i u Srpskom kulturnom klubu "Sveti Sava" u Hokston Parku. Članovi pozorišta "Pilipenda" i tamo su obogatili program.

– Veoma je važno da naša deca nauče kod kuće o kosovskim junacima, o Gavrilu Principu, o Vidovdanu uopšte. To neće učiti u školi. Svima nama koji smo rasli u Srbiji, u Republici Srpskoj, nije bilo potrebe da roditelji u kući pričaju o tome, jer smo to učili u školi i slušali kako o tome razgovaraju sa prijateljima – mi smo to, kako se kaže, popili sa majčinim mlekom. I nije bilo potrebe da se uveravamo da smo Srbi i kako je to bitno da smo Srbi. Ali ovde je to važno. Jer u školama toga nema. Ne znam koliko vas je išlo u školu ovde u Australiji. Gavrilo Princip je ovde terorista koji je ubio prestolonaslednika Ferdinanda, čime je otpočeo Prvi svetski rat u kome je stradalo toliko i toliko ljudi. A o kraju tog svetskog rata praktično se i ne uči.

Mrđenović je s tim u vezi posavetovao:

– Pitajte vašu decu koja su išla ovde u školu. Svi znaju kako je počeo. Pitajte ih kako se završio? Šta je dovelo do kraja Prvog svetskog rata? To se ovde ne uči – rekao je on i naveo da je ista situacija i u školama u Nemačkoj.

 

Ko će slušati Srbe?

Mrđenović je izneo još jednu jednostavnu činjenicu:
– Danas je Nemačka jedna od ekonomski najjačih država u svetu. I nema ništa normalnije nego da Nemci tvrde da nisu ni za šta krivi, nego su krivi Srbi. Jer ko će slušati Srbe? Niko. Ali je važno da mi slušamo. Da mi vodimo računa ko smo i šta smo i da sami vaspitavamo svoju decu – poručio je mladi sveštenik.

 

Izneo je i podatak da u Nemačkoj nisu bili u stanju da razumeju kako su izgubili rat uprkos tome što na zapadnom frontu za četiri godine nisu odstupili više od jednog kilometra.

– Oni nisu znali za Solunski front gde su se borili Srbi, Francuzi, Grci i drugi saveznici. Da je on probijen i da je time otvoren put sve do Beča – kazao je Mrđenović i naveo poruku nemačkog cara Vilhelma Drugog njihovim saveznicima na Solunskom frontu Bugarima: "Ishod ovoga odlučilo je 20.000 srpskih seljaka.

Neka vas je sram."

O onome što se dešavalo na Solunskom frontu ovde se ne uči, poručio je Mrđenović.

– Sada se već polako počinje ismevati i Anzak dan. I govori se kako su australijski vojnici bespotrebno ginuli. A da nisu oni ginuli tamo na Galipolju, srpska vojska ne bi uspela da se povuče preko Albanije i ne bi bilo Solunskog fronta. Tako da su i vojnici Anzaka na Galipolju nemerljivo doprineli da saveznici, s kojima je bila i Srbija, pobede u Prvom svetskom ratu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here