UČK napala zgradu Vlade a planirala i napad na policijske stanice

0

Pogođena zgrada u glavnom gradu Makedonije
 

Sedište kabineta premijera Nikole Gruevskog bilo je pogođeno u noći 28. oktobra sa dva projektila ispaljena iz raketnog bacača. Prvi je završio na krovnoj konstrukciji, a sledeći na drugom spratu zgrade u kojoj u tom času nije bilo nikoga.

Teroristi iz UČK, kako se navodi u njihovom "saopštenju broj 3" poslatom televiziji Alsat-M, nameravali su da napadnu i zgradu suda i policijske stanice u Skoplju, ali su od toga odustali da ne bi bilo ljudskih žrtava.

U saopštenju UČK, koje je potpisao javnosti nepoznat "Kuštrimi", navodi se da je raketni napad na zgradu makedonske vlade izveo njihov odred "Hasan Priština".

Kao razlog napada navodi se "nezadovoljstvo sprovođenjem šovinističke politike vlade prema Albancima i neispunjavanje okvirnog Ohridskog sporazuma", posle čega je 2001. godine i sukoba sa makedonskim snagama bezbednosti, UČK razoružana. Albanci su posle toga dobili veću autonomiju, kao i učešće u republičkoj vlasti.

– Šovinistička Vlada Makedonije svakodnevno stremi Rusiji po receptu Srbije. Albanci to ne žele. Evroatlantske integracije vode ka prosperitetu. Kao što delimo zajedničku sudbinu, želimo da delimo iste mogućnosti i slobode – stoji u saopštenju.

Navodi se, takođe, da "Albanci u Makedoniji preživljavaju Kristalnu noć zbog terora makedonske šovinističke vlade koji svakodnevno ugrožava albanske porodice", a povodom toga su pozvani međunarodna zajednica i albanski političari, posebno oni koji učestvuju u radu vlade, da "vide bednu situaciju Albanaca u Makedoniji" i da reaguju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here