Mc.rs
Nova borba za svetinje: Vladika Amfilohije i Velibor Džomić

Protivnici Mila Đukanovića i DPS opet moraju da zbijaju redove i brane svetinje, crnogorske planine, ali i sopstvene živote od odlazeće vlasti i njenih sledbenika.

Da ta ekipa i na izdisaju teroriše ne samo protivnike nego i ceo narod pokazuju primeri otimanja skoro dve hiljade kvadrata zemljišta Srpske pravoslavne crkve u Podgorici, insistiranje tehničke vlade da pošto-poto, uprkos protestima građana, održe vojnu vežbu na Sinjajevini od 19. do 23. oktobra, kao i napad i zastrašivanje jednog od najžešćih protivnika Đukanovićevog režima Vladislava Dajkovića u Beogradu. Sva tri slučaja, prema ocenama posmatrača, potvrđuju da poražena režimska hobotnica planira da s vlasti siđe tako što će zagorčati život novoj vladi, koja treba da bude formirana 8. novembra, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kojoj pokušava da se osveti zato što je odigrala ključnu ulogu u svrgavanju DPS-a. O kakvoj pakosti je reč javnosti je otkrio Velibor Džomić, arhijerejski namesnik podgoričko-kolašinski i starešina Crkve Svetog Đorđa pod Goricom.

Upravo taj hram i njegova imovina našli su se na nišanu tehničke vlade, koja je pre nekoliko dana dala saglasnost podgoričkoj gradskoj vlasti da oko 2.000 kvadrata crkvenog zemljišta otuđi od SPC i dodeli ga kanonski nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. I to bez održavanja sednice!

Sinjajevina

– Apsurdno je što ovakvu odluku donosi odlazeća vlada s potpisom premijera koji je postao narodni poslanik. Odluka je nezakonita i iskoristićemo sva pravna sredstva da se poništi – najavljuje Džomić, uveren da u usvajanju ove odluke ima i elemenata krivične odgovornosti, zbog čega će crkva formirati pravni tim.

Prema njegovim rečima, poseban problem predstavlja činjenica da je zemljište hrama, starog duže od 10 vekova, oduzeto od Crkve Svetog Đorđa posle Drugog svetskog rata.

– Zato je plan Glavnog grada još više u sukobu s moralom i pravdom. Njihove namere potvrđuje i slučaj na Koniku, gde je detaljnim planom predviđena gradnja verskog objekta. Oni su tu parcelu pokušali da iznajme privatnicima za auto-perionicu. Srećom, nisu uspeli. To što rade je nerazumno i nema veze s pravdom i zakonitošću, niti s interesima građana, koji su jasno iskazali svoj stav prema tzv. verskoj politici odlazećeg režima. Ne damo svetinju! – poručuje Džomić.

Osim crkve, imovinu i pravo na život i rad od DPS parazita moraju da brane i stanovnici Sinjajevine i zaljubljenici u ovu planinu, smeštenu na teritoriji četiri opštine na severu zemlje. Oni danonoćno dežuraju kako bi osujetili nameru odlazećeg ministra odbrane Predraga Boškovića da svoj mandat na tom mestu okruni petodnevnom vojnom vežbom, na kojoj je predviđeno i gađanje minobacačima 82 i 120 milimetara. Stočarima i ekolozima, koji se mesecima protive planu da se Sinjajevina pretvori u vojni poligon, u otporu Boškoviću i vrhu Vojske Crne Gore pridružili su se crkveni velikodostojnici, kao i ključni igrači u formiranju nove vlade – mandatar Zdravko Krivokapić i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

– Čuvari Crne Gore i njenog suvereniteta danas su meštani Sinjajevine, a ne bahati pojedinci iz odlazeće vlasti, koji lažnim parolama pravdaju svoje greške. Vlast koja je uspela da suprotstavi svoj narod vojsci tog istog naroda, morala je da ode! To crnogorska istorija ne pamti – napisao je Krivokapić na Tviteru.

Abazović i njegova partija, saglasni sa stavovima mandatara, odlučili su da podršku čuvarima Sinjajevine pokažu tako što su im se pridružili u dežurstvu na planini.

– Bezrezervno podržavamo odbranu prirodnih blaga Crne Gore. Ni metar planine! Ni kap vode! Ni šume, jezera, obalu, čist vazduh! Čuvamo našu životnu sredinu. Čuvamo Crnu Goru – poručuju iz URA.

Milova hobotnica stigla do Terazija

Vladislav Dajković, analitičar i političar koji je godinama vodio bespoštednu bitku protiv DPS-a, doživeo je da ga pristalice Mila Đukanovića napadnu pošto su smenjene s vlasti. I to usred Beograda!

– Milova hobotnica je stigla do Terazija – poručio je Dajković, kome je automobil izgreban oštrim predmetom, dok su brisači polomljeni. Preko haube je urezano MNE.

– Ne osećam strah u borbi za svoje ideale, ali se nisam osećao lagodno kad sam video uništen automobil. Nemam dilemu da iza bezočne poruke stoje ostaci Đukanovićevih kriminalnih struktura, koje žele da me uplaše – rekao je Dajković, kome je posle oglašavanja u medijima stigla pretnja da ga, kako je navedeno, čeka pakao.