Hadži Marko Vujičić
Patrijarh srpski Porfirije

U Hramu Svetog Save u Beogradu u toku je majski Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve. Nakon liturgije koja je uvod u radni deo zasedanja, patrijarh srpski Porfirije poručio je da su se vladike sabrale da bi pokazale da je “crkva sabor i zajednica”.

Orkestrirani udari

U senci ovog redovnog prolećnog okuplja srpskih vladika već nekoliko dana traje hajka na SPC, ali i patrijarha. Na društvenim mrežama osvanuo je čitav niz uvredljivih sadržaja na račun srpske crkve i srpskih vladika, a lavini uvreda su se priključili i neki opozicioni lideri. Oni su vladike i sveštenike nazvali “perverznjacima koji šetaju u suknjama, siluju dečake, kradu šumu i ne plaćaju porez” ili da su “ratni zločinci”.

Verski analitičar Draško Đenović ocenjuje za “Vesti” da ti napadi nisu ni malo slučajni, već “smišljeni i orkestrirani”.

– Napadi na srpsku crkvu koji su konstantni, u poslednjih nekoliko dana su se intenzivirali i to svakako nije slučajno. Verujem da je reč o orkestriranim i smišljenim napadima zbog majskog Svetog arhijerejskog sabora SPC i onoga što će se tamo događati – kaže Đenović.

Podseća da je do sada u više navrata bilo sličnih napada i na SPC koja je nazivana “remetilačkim faktorom” u regionu, a da su se na meti mahom nalazile vladike koje su hvalile pomoć koju SPC dobija od Srbije.

Razaranje društva

– Ovo je sada prvi, otvoreni napad na srpskog patrijarha jer su shvatili da ima ugled u narodu. Kada su prethodni, “bočni” pokušaji diskreditacije SPC preko nekih vladika propali, onda su odlučili da “udare u glavu” i diskredituju prvog među jednakima u srpskoj ckrvi, a to je srpski patrijarh. Zapravo, traže i koriste svaki metod kako bi pokušali da unište jedinu instituciju koja je opstala kroz sve ove vekove, a to je SPC – navodi Đenović i dodaje da je konkretan povod bio isečeni deo iz govora stavljen na video-klip u kome patrijarh spominje “jadnice i bednice”.

Smatra da su neke političke stranke, a posebno nevladin sektor, feminističke i LGBT organizacije, tendenciozno izvlačeći iz konteksta patrijarhove reči, odmah izašle sa tvrdnjom da je to bilo usmereno na sve žene. Međutim, kada se analizira ko se sve uključio u tu hajku dolazimo do zaključka da i ovi, poslednji napadi, dolaze iz onih političkih opcija kojima je sve vezano za crkvu i hrišćanstvo, a na prvom mestu sve što je vezano za porodicu, jednako zlu. Namerno se zaboravlja da su i dva poslednja tragična događaja koja su potresla Srbiju zapravo posledica narušenih porodičnih vrednosti, a od porodice sve počinje. Sa razaranjem porodice se razara i svako društvo – zaključuje Draško Đenović.

Sve im smeta

Draško Đenović kaže da se u javnosti tendenciozno stvara atmosfera da ma šta srpska crkva uradila ili njeni predstavnici poručili, ne valja.

– Došli smo u situaciju da ne valja ni kada se Crkva ne oglasi oko neke teme, ali da ne valja ni kada se oglasi. Nakon tragičnih događaja u Beogradu i Mladenovcu predstavnicima Crkve je zamereno što se nisu dovoljno oglašavali, a onda, kada su patrijarh i još jedan episkop prisustvovali jednoj od sahrana komentari su bili da su to činili kako bi se reklamirali. Kako god da urade, ne valja – konstatuje Đenović.

Ne proterujte veronauku

Sve glasniji su i povici da se veronauka ukine iz školskog programa u uz komentare da joj je mesto u “bogomoljama, a ne u školama”. Pozivajući vernike i građane na Spasovdansku litiju 25. maja u Beogradu, u 19.00 patrijarh je poručio da to treba biti litija vere i molitve, a protiv sukoba, svađa i podela. On je pozvao da se veronauka ne ukida u školama.

Najpotrebnija nam je molitva. I, nemojte da sklanjate veru iz javnog prostora, nemojte da je izgubimo iz škola, kao deo veronauke, kao obaveznog izbornog predmeta – kazao je između ostalog.

Deseta žrtva školskog masakra

Devojčica, koja je bila teško povređena u masakru u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru u Beogradu, preminula je posle 12 dana velike borbe lekara za njen život.

Ona je deseta žrtva masakra koji se desio 3. maja u ovoj školi. Imala je jako teške povrede glave i pored nadljudskih napora lekara, devojčica je podlegla povredama.

Javnost je o smrti ove devojčice, obavestilo Ministarstvo zdravlja.

– Pacijentkinja, koja je s teškim povredama glave opasnim po život zadobijenim prilikom pucnjave u OŠ “Vladislav Ribnikar” bila zbrinuta u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, preminula je 15. maja ujutru i pored hitne hirurške intervencije i svih preduzetih mera intenzivnog lečenja – navedeno je u saopštenju.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić, u svoje ime i u ime Ministarstva zdravlja, izjavljuje iskreno saučešće porodici nastradale devojčice.