EPA/Clemens Bilan
Severni tok 2

Nemački koordinator za transatlantske odnose Peter Bajer pozvao je danas na uvođenje moratorijuma na izgradnju gasovoda Severni tok 2 za transport prirodnog gasa iz Rusije u Evropu, čime je izdvojio mišljenje od zvaničnog stava vlade kancelarke Angele Merkel.

– Taj projekat predstavlja ozbiljnu prepreku za novi početak u transatlantskim odnosima. Amerikanci očekuju ne samo da promenimo retoriku, već da pustimo da dela govore. Stoga se zalažem za moratorijum na izgradnju Severnog toka 2 – rekao je Bajer, član Merkelinih konzervativaca, za nedeljnik VirtšaftsVohe, prenosi Rojters.

Sjedinjene Države se oštro protive projektu gasovoda Severni tok 2 tvrdeći da će on povećati zavisnost Evrope od ruskog gasa, a američki predsednik Džo Bajden je nedavno zapretio novim sankcijama kompanijama uključenim u izgradnju.

Berlin se nadao ranije da će američka administracija pod Bajdenom zauzeti mekši stav od prethodne vlade Dona;da Trampa, pre svega zato što je gasovod skoro završen.

Međutim, američki državni sekretar Antoni Blinken poručio je Berlinu da su sankcije protiv Severnog toka 2 realna mogućnost.

Rusija i Nemačka brane stav da je Severni tok 2, poduuhvat vredan 11 milijardi dolara koji vodi ruska državna energetska kompanija Gasprom, isključivo komercijalni projekat.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here