pixabay.com

Jedno od velikih ogledala teleskopa Džejms Veb udario je mikrometeoroit koji je bio veći od očekivanog i veći nego što su inženjeri mogli da testiraju na zemlji, saopštila je svemirska agencija.

Iako se procene još uvek traju i čini se da teleskop radi dovoljno dobro, sudar je imao “granično uočljiv efekat u podacima”, navodi NASA u svom saopštenju.

NASA je saopštila da je teleskop napravljen da izdrži takve udare, čak i ako je komad stene veći od očekivanog.

Tokom procesa izgradnje, istraživači su koristili mešavinu simulacija i stvarnih uticaja na komade ogledala da vide kako će teleskop moći da izdrži udare sa česticama koje lete veoma velikom brzinom kroz svemir, navodi se u saopštenju.

“Uvek smo znali da će Veb morati da izdrži svemirsko okruženje, koje uključuje oštru ultraljubičastu svetlost i naelektrisane čestice sunca, kosmičke zrake iz egzotičnih izvora u galaksiji i povremene udare mikrometeoroida unutar našeg solarnog sistema”, rekao je Pol Gajtner, zamenik menadžera projekta (tehnički) u NASA centru za svemirske letove Godard u Grinbeltu, Merilend.

“Mi smo dizajnirali i napravili Veb sa marginom performansi – optičkim, termičkim, električnim, mehaničkim – kako bismo osigurali da može da izvrši svoju ambicioznu naučnu misiju čak i nakon mnogo godina u svemiru”, dodaje se.

Svemirski teleskop je takođe u stanju da se nosi sa bilo kojim sudarima pomeranjem svojih ogledala kako bi ispravio probleme sa određenim segmentima. Već je pomeren da bi se rešili problemi sa sudarom, a još su potrebna dodatna fina podešavanja, dodala je NASA.

Teleskop je takođe u stanju da se kreće u svemiru, tako da inženjeri mogu da pomeraju njegove osetljivije delove sa puta pre poznatih meteorskih kiša. Čestica koja je udarila u teleskop, međutim, nije bila deo tako poznatog pljuska, a do dalje istrage NASA veruje da je to bilo neizbežno.

Vremenom će, međutim, teleskop neizbežno biti pogođen čvršćim objektima u svemiru, što će pogoršati njegove performanse. Taj proces je očekivan, a NASA se jednostavno nada da su performanse teleskopa dovoljno visoke da će čak i uz degradaciju moći da se pokaže korisnim u godinama koje dolaze.

“Sa Vebovim ogledalima izloženim svemiru, očekivali smo da će povremeni udari mikrometeoroida postepeno pogoršavati performanse teleskopa tokom vremena”, rekao je Li Fejnberg, menadžer elemenata optičkog teleskopa Veb u NASA.

“Od lansiranja, imali smo četiri manja merljiva udara mikrometeoroida koji su bili u skladu sa očekivanjima i ovaj nedavno koji je veći od naših predviđanja degradacije. Koristićemo ove podatke o letu da ažuriramo našu analizu performansi tokom vremena i takođe razvijemo operativne pristupe kako bismo osigurali da maksimiziramo performanse slike Vebb-a u najboljoj mogućoj meri u narednim godinama”, navodi “Independent”.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here