commons.wikimedia.org
NATO brodovi (Foto: Arhiva)

Severna flota Rusije prati dejstva udarne grupe brodova NATO-a, koji su 4. maja ušli u vode Barencovog mora, saopštio je Nacionalni centar za rukovođenje odbranom Rusije.

“Snage i sredstva Severne flote počele su da prate akcije udarne grupe brodova pomorskih snaga NATO-a, u čijem sastavu su razarači protivraketne odbrane: ‘Porter’, ‘Donald Kuk’, ‘Frenklin Ruzvelt’ američke mornarice i fregata ‘Kent’ Ratne mornarice Velike Britanije, koje su u 7 časova (6 časova po srednjoevropskom vremenu) 4. maja ove godine ušle u vode Barencovog mora”, navodi se u saopštenju.

Ranije je američka mornarica saopštila da su četiri američka broda i jedan britanski brod ušli u Barencovo more kako bi zajedno izveli operacije pomorskog obezbeđenja u teškim uslovima iznad arktičkog kruga.

Američki razarači „Porter“ i „Donald Kuk“ naoružani su krstarećim raketama „Tomahavk“ i sistemom protivraketne odbrane „Idžis“. Brodovi su trajno raspoređeni u Evropi u španskoj vojnoj bazi u Roti. Zajedno sa kopnenim bazama PRO „Idžis“ u Poljskoj i Rumuniji, ti razarači su deo programa izgradnje evropskog faznog adaptivnog sistema za protivraketnu odbranu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here