Prvi predsednik Republike Srpske, Radovan Karadžić doživotnu zatvorsku kaznu izdržavaće u zatvoru Vajt na istoimenom ostrvu koje se nalazi na oko 150 kilometara od Londona.

Ovaj zatvor je mnogo poznatiji pod naziv Parkhurst i ranije je važio za jedan od najtežih zatvora u celom Ujedinjenom Kraljevstvu. Prema pisanju britanskog “Dejli mejla”, Karadžić je tamo prebačen uz maksimalne mere bezbednosti.

U tekstu “Bosanski kasapin stigao u Britaniju”, ovaj list navodi da su britanske vlasti ovaj zatvor odabrale zbog “smanjene pretnje” od radikalnih islamista.

Oni se pozivaju na izveštaj zatvorske službe iz 2019. godine u kome stoji da je reč o zatvoru B kategorije u kome su uglavnom “seksualni prestupnici”, a čak 40 posto zatvorenika je starije od 50 godina.

Zatvor na Ostrvu Vajt u koji je prebačen Radovan Karadžić

Međutim, u ovom zatvoru su prethodno ležali neki od najpoznatijih britanskih kriminalaca, ali i ubica i silovatelja, među kojima je najpoznatiji “Jorkširski koljač” Piter Satklif, ali i rok zvezda Gari Gliter koji je tu proveo deo svoje 16-godišnje kazne zbog seksualnog zlostavljanja dece.

Zatvor na Ostrvu Vajt se sastoji od dva zatvorska bloka: Albani i Parkhurst koji su nekada bili dva odvojena zatvora. Parkhurst je pre 1863. bio vojna bolnica, da bi od tada bio jedan od najtežih britanskih zatvora. Blok Albani je izgrađen šezdesetih godina prošlog veka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here