Lična arhiva
CVEĆE U ZNAK ZAHVALNOSTI: Darko Brajović (levo) i Jadranko Lešić sa Stankom Mladenović i Tatjanom Jurišić

sva oprema je već stigla u Zvornik

Zajednica Srbi iz Forarlberga godinama organizuje humanitarne akcije za Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srpsku. Uprkos problemima zbog pandemije korona virusa i ove je godine kao i prošle, akcija bila usmerena na slanje medicinske pomoći kako bi bolesnima bio olakšan boravak u zdravstvenim ustanovama.

Nedavno je uz nesebično angažovanje članova Zajednice, socijalnog centra Benevit iz Bregenca i firme JODE iz Dornbirna, prikupljena donacija za Javnu zdravstvenu ustanovu bolnicu u Zvorniku u Republici Srpskoj. Otpremljeno je sedamnaest bolničkih kreveta, tri toaletne stolice i po jedna rolatorna i električna kolica. Sva oprema je već stigla u Zvornik.

VREDNI: Utovar opreme u šleper

Darko Brajović, potpredsednik Zajednice Srbi iz Forarlberga izrazio je veliko zadovoljstvo uspešno sprovedenom akcijom, u kojoj je, kako naglašava, ovog puta učestvovao još veći broj naših ljudi.

– To što smo daleko od naših država odnosno matica, ne znači da ne mislimo na naš narod. Borimo se da kroz humanitarni rad i donacije, olakšamo pre svega boravak ljudi u zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Prošle godine, prikupljena pomoć je upućena Opštoj bolnici u Kruševcu, a ove godine, donacija je otišla u Republiku Srpsku i to bolnici u Zvorniku. Ukupna vrednost svih prikupljenih pomagala i bolničkih kreveta je 35. 000 evra, što će nam biti primer za sledeće donacije, da budu još veće i sveobuhvatnije – navodi Brajović.

On na učešću u akciji zahvaljuje članovima Zajednice, socijalnom centru Benevit iz Bregenca Benevit na čelu sa direktorom Tatjanom Jurišić, kojoj su, kako kaže, beskrajno zahvalni.

– Za prevoz svega prikupljenog pobrinula se firma JODE i njen vlasnik, naš slobodno mogu reći brat Dejan Jović, koji je i sam poreklom iz Republike Srpske i koji se rado odazvao našem pozivu za pomoć u realizaciji ove akcije. Takođe beskrajno zahvaljujemo Goranu Radiću i Stanki Mladenović, bez kojih teško da bi smo ovo ostvarili – ističe Brajović.

Srbi iz Forarlberga godinama organizuju akcije pomoći

Transport bolničke opreme platila je kompanija JODE iz Dornbirna. Vlasnik Dejan Jović je rodom iz Ročevića u Republici Srpskoj.

– Sa zadovoljstvom sam se odazvao pozivu za ovu ljudsku i bratsku akciji i srećan sam što je oprema za bolnicu bez ikakvih problema stigla u Zvornik. Velika mi je čast što imam priliku da sa svojom kompanijom učestvujem u svim humanitarnim akcijama naše Zajednice – poručuje Jović.

RADO POMOGAO: Dejan Jović

Poziv zemljacima

– Ne želimo da se hvalimo, već da damo podstrek svim našim zemljacima koji žive i rade u Austriji da učestvuju u ovakvim aktivnostima i time pokažu da nisu zaboravili svoj narod u otadžbini. Naše malo, nekome će značiti mnogo – ističe Brajović.

Sva oprema je već stigla u Zvornik

Ništa nam nije teško

Jadranko Lesić, predsednika Zajednice Srbi iz Forarlberg, takođe nije krio oduševljenje onim što je urađeno ovog puta.

– Po ko zna koji put organizujemo humanitarnu pomoć za našu maticu. Članovima Zajednice nikada nije bilo teško, pa čak ni u vremenu korona krize, da daju doprinos ovakvim akcijama. Moram napomenuti da je, upravo u toku pandemije, srpska dijaspora u pokrajini Forarlberg, donirala robu u vrednosti od 100.000 evra. Iskreno se nadam da sa našim akcijama možemo pomoći našem srpskom narodu širom bivše zemlje. Ovom prilikom bih zahvalio i porodici Obrenović na informaciji o izgradnji nove bolnice u Zvorniku – izjavio je Lešić.