Stevan Lakić
Članovi udruženja Uroš Predić

Godinu dana nakon velike izložbe povodom proslave četvrt veka postojanja, koju je svojevremeno novinarka Tamara Drezgić zabeležila za emisiju RTS-a “Srbija na vezi – Portreti”, likovni umetnici dijaspore u Švajcarskoj sastali su se, uz poštovanje mera zaštite, na redovnoj jesenjoj skupštini.

Uprkos problematičnom periodu izazvanim aktuelnom pandemijom, umetnici ovog udruženja, osim što su poslednjih godinu dana pojedinačno stvarali za predstojeće izložbe, takođe su bili aktivni i u zajedničkim projektima putem digitalnih medija.

Tako je, na primer, udruženje ozvaničilo svoj novi logotip, koji je za udruženje osmislio srpski renomirani grafički dizajner i fotograf Marko Stamatovic.

Uprkos neobičnom periodu udruženju su se pridružili petoro novih članova.
Udruženje Uroš Predić aktuelno broji dvadeset umetnika, koji praktikuju različite tehnike kroz raznolike stilove i teme.

Na aktuelnoj instagram stranici, koja je takođe konstruisana za vreme totalne samoizolacije, a u cilju održavanja kontakta sa publikom, članovi udruženja predstavljaju se porukama u modernim kolažima, naivnom umetnošću, uljem na platnu, fotografijom, skulpturama u kamenu i u raku tehnici, animiranim kolažima, akrilom… Između ostalog, i samom autoprortretu Uroša Predića i autoportretima nekolicini drugih srpskih poznatih slikara, u najkritičnijem trenutku svetske zdravstvene situacije, modernom tehnikom, montirali su maske, kako bi skrenuli pažnju na samoodgovornost i važnost poštovanja mera zaštita svakog od nas.

Nakon ovogodišnje skupštine, predsednik udruženja, gospodin Dejan Milić, najavljuje planirane projekte u Kući Đure Jakšića u Beogradu, kao i saradnju sa Maticom iseljenika.

Takođe je na sednici usvojen pilot projekat “Uroš u školskoj klupi”. Ovaj projekat će kroz ponudu organizovanja nastavnih jedinica u oblasti umetnosti, kao i likovnih takmičenja, srpskim dopunskim školama u Švajcarskoj, nastojati da deci iz dijaspore približi istoriju srpske umetnosti, srpsku savremenu umetnost, ali i fond reči iz oblasti likovne kulture.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here